Stavanger Aftenblad

Ikke så verst likevel i Tysklands verste bydel

- Jesper Thobo-Carlsen Aftenblade­t/Politiken

BELASTET: I den fattige innvandrer­bydelen Marxloh i Duisburg flytter Tysklands nye flyktninge­r inn, side om side med bulgarere, rumenere og veletabler­te innvandrer­e fra Tyrkia.

Det oppstår gnisninger, men Tysklands «verste bydel» er bedre enn hva mediene vil ha det til, mener den katolsk presten Oliver Potschien.

Før Angela Merkel kom på besøk til Duisburg i august 2015 ble gatene i den slitte, gamle bydelen Marxloh grundig feiet. Langs ruta ble det vinket og tatt bilder og selfier, den gang den tyske kansleren var på toppen av sin popularite­t.

Merkels besøk var imidlertid også vanskelig. På dette tidspunkte­t ble hun beskyldt for å vise for lite empati med de syriske flyktninge­ne som hadde begynt å søke mot Europa i økende antall. Samtidig har bydelen Marxloh rykte på seg for å vaere ett av Tysklands mest problemati­ske områder.

Fortalte om problemene Tyske medier skrev at «Mutti» hadde ankommet «multi-kulti». 60 utvalgte beboere i bydelen fikk møte kansleren. Flere av dem fortalte henne om problemer med søppel i gatene, vold og håpløshet. Mange i bydelen er fattige, og rundt to tredeler av dem som bor her er immigrante­r.

Oliver Potschien tok ordet. Den høye katolske pateren fortalte den tyske kansleren at beslutning­ene hun tar «ved det store bordet» til syvende og sist «lander foran føttene våre her i Marxloh».

Da Merkel forlot hotellet etter møtet, bemerket tyske journalist­er at det var blandet stemning blant de frammøtte. Noen jublet, andre buet.

Ingen av de tilstedeva­erende visste at Tyskland sto foran et historisk halvår som skulle endre landet og omverdenen­s syn på det.

Åpnet grensene

Mindre enn to uker senere åpnet Angela Merkel grensen for tusenvis av migranter, og kansleren opplevde den verste stormen i hennes politiske karriere.

Beslutning­en har også fått konsekvens­er i Marxloh. En relativt stor del av de syriske flyktninge­ne som kom til landet i 2015 har tatt bosted i den flerkultur­elle bydelen hvor det er billig å bo. Her flytter de inn blant tyskere med lave inntekter, de mange veletabler­te tyrkisk-tyske beboerne og en nylig ankommet gruppe av fattige rumenske og bulgarske migranter, hvor mange er romfolk og sintier.

Politiet avviser at det er rettsløse «no go»-soner i Marxloh, men arbeider med assistanse fra spesialsty­rker.

De er bekymret for et kriminelt samarbeid mellom en libanesisk storfamili­e og en romklan, og har kastet ut en rekke bulgarere og rumenere fra en rekke eiendommer.

Nedadgåend­e kriminalit­et Oliver Potschien har kikket på kriminalst­atistikken.

– Der kan man lett se at kriminalit­eten i Marxloh har vaert nedadgåend­e i årevis. Andre bydeler er dobbelt så hardt belastet. Debatten føres på falsk grunnlag. «Nå griper vi inn og rydder opp», sier de, og så blir det ramaskrik.

Det er ikke noen idyll her, og det er ikke sånn at det ikke eksisterer kriminalit­et her.

Det finnes organisert kriminalit­et her, men det finner man også mange andre steder, sier han, før han med et pek ut mot

 ?? INA FASSBENDER / REUTERS SCANPIX ?? Disse innvandrer­ungdommene tok i mot forbundska­nsler Angela Merkel da hun besøkte bydelen Marxloh i august 2015.
INA FASSBENDER / REUTERS SCANPIX Disse innvandrer­ungdommene tok i mot forbundska­nsler Angela Merkel da hun besøkte bydelen Marxloh i august 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway