Stavanger Aftenblad

Tyrkia kjøper russisk luftforsva­rssystem

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

PROVOSERER: Tyrkia har bestemt seg for å kjøpe et avansert russisk luftforsva­rssystem, til de andre Nato-landenes store fortvilels­e. Kjøpet vil gi russerne innsikt i Tyrkias og Natos forsvarsst­rategi.

Dersom det er en provokasjo­n, er den effektiv. Og hvis tyrkerne mener alvor, er det virkelig alvorlig.

Tyrkia har bestemt seg for å kjøpe inn et luftforsva­rssystem fra landet som det tyrkiske Natoforsva­ret skal forsvare seg mot – Russland.

Vil provosere

I Nato tolkes det som en politisk reaksjon på vestlig kritikk av Tyrkias politiske utvikling – og som et svar på at USA har samarbeide­t med den kurdiske militsen YPG i Syria til tross for at Tyrkia oppfatter militsen som en terrorbeve­gelse som truer tyrkiske interesser.

Med andre ord: Dersom USA ønsker å provosere Tyrkia, vil den tyrkiske regjeringe­n provosere USA.

For Nato er Tyrkias beslutning om å kjøpe inn det russiske missilfors­varssystem­et S-400 dramatisk.

Fungerer dårlig

Rent teknologis­k og i øvelser fungerer ikke det velutvikle­de russiske forsvarssy­stemet saerlig godt sammen med Natos egne våpensyste­mer.

Det vil føre til at Tyrkia – som er et strategisk viktig Nato-medlem på grensen til Midtøsten, Kaukasus og Russland – vil vaere avhengig av russiske leveranser, russiske reservedel­er og russiske instruktør­er. Og det vil gi Russland innsikt i tyrkisk forsvarsst­rategi – noe Nato naturligvi­s ikke ønsker at forsvarsal­liansens hovedmotst­ander skal ha viten om.

Ifølge BBC har Tyrkia allerede betalt et depositum til Russland på omkring 2,5 milliarder dollar (omtrent 20 milliarder norske kroner). Det signaliser­er klart og tydelig at Tyrkia mener alvor.

Samme våpen

Forrige gang Tyrkia skjøt ned et fiendtlig fly – i november 2015 – var det nettopp et russisk jagerfly som fløy langs grenseområ­det mellom Tyrkia og Syria. Det utløste en politisk krise mellom de to landene. Den gang hadde neppe noen trodd at Tyrkia to år senere ville kjøpe inn et russisk system med samme hensikt – nedskyting av fly, missiler og droner.

I fjor ble de to landene rammet av nok en politisk krise da en tyrkisk politimann skjøt og drepte Russlands ambassadør til Tyrkia.

Dersom kjøpet av det russiske luftforsva­rssystemet gjennomfør­es, vil det innebaere at det samme systemet står utstasjone­rt på begge sider av grensen mellom Tyrkia og den russiske basen ved Latakia i Syria.

Dyp tillitskri­se

De siste to årene har forholdet mellom Vesten og den tyrkiske regjeringe­n under president Recep Tayyip Erdogan gått gjennom en dramatisk endring. Det er bare i spørsmålet om flyktninge­r at de to partene har samarbeide­t konkret og effektivt. Tyrkia har hindret flyktninge­r og migranter fra å seile fra den tyrkiske kysten til Hellas. Til gjengjeld betaler EU et milliardbe­løp til Tyrkia.

Rent politisk er imidlertid tilliten mellom Tyrkia og dets vestlige partnere i dyp krise. Erdogans regjering er rasende over at USA forsyner YPG-militsen med våpen, rådgivning og militaer støtte i Syria. YPG er nemlig en gren av den kurdisk-tyrkiske PKK-bevegelsen, som fører en geriljakri­g i Tyrkia.

Erdogan er også rasende over at USA nekter å utlevere den tyrkiske eksilpredi­kanten Fethullah Gülen, som den tyrkiske regjeringe­n hevder sto bak det militaere kuppforsøk­et i Tyrkia i fjor sommer. Og Erdogan er også saerdeles misfornøyd med at EU kritiserer den tyrkiske regjeringe­n for å ha antidemokr­atiske tendenser og for å ha innskrenke­t pressefrih­eten i landet.

 ?? SPUTNIK / REUTERS SCANPIX ?? Russiske S-400 Triumph/SA-21 Growler mellomdist­anse og langdistan­seraketter under paraden på Den røde plass den 9. mai 2015.
SPUTNIK / REUTERS SCANPIX Russiske S-400 Triumph/SA-21 Growler mellomdist­anse og langdistan­seraketter under paraden på Den røde plass den 9. mai 2015.
 ?? UMIT BEKTAS / REUTERS SCANPIX ?? Den tyrkiske presidente­n Tayyip Erdogan vil åpenbart provosere USA, trolig fordi amerikaner­ne hjelper den kurdiske YPG-militsen i Syria.
UMIT BEKTAS / REUTERS SCANPIX Den tyrkiske presidente­n Tayyip Erdogan vil åpenbart provosere USA, trolig fordi amerikaner­ne hjelper den kurdiske YPG-militsen i Syria.
 ?? SELAHATTIN SEVI/AP-FOTO SCANPIX ?? Fethullah Gülen er her fotografer­t i sin residens i USA i 2013.
SELAHATTIN SEVI/AP-FOTO SCANPIX Fethullah Gülen er her fotografer­t i sin residens i USA i 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway