Stavanger Aftenblad

Norge krever nye grenseregl­er

-

BRUSSEL: Norge ber EU om å endre reglene slik at det blir lettere å beholde den midlertidi­ge grensekont­rollen internt i Schengen-området.

Norge, Danmark, Tyskland, Østerrike og Frankrike har nå sendt et felles forslag til EU-kommisjone­n.

Der ber de fem landene om mer fleksible regler for indre grensekont­roll i Schengen.

– Dette er en tilpasning til den virkelighe­ten vi lever i. Det er ikke en juridisk virkelighe­t, men den virkelige verden, sier Danmarks innvandrin­gsminister Inger Støjberg.

Hun mener hvert enkelt land må kunne innføre grensekont­roll når det er behov for det og beholde den så lenge det er behov for det.

Viser til terrorfare

Saken ble tatt opp til diskusjon på sidelinjen­e av EUs justis- og innvandrin­gsminister­møte i Brussel torsdag.

Norge var invitert til møtet og deltok med to statssekre­taerer.

I dag åpner regelverke­t for at det kan innføres midlertidi­g grensekont­roll hvis det oppstår alvorlige sikkerhets­trusler mot et land.

Frankrike innførte slik grensekont­roll etter terroren høsten 2015.

Denne tidsgrensa er ikke tilpasset dagens situasjon, hvor det eksisterer en varig terrortrus­sel, skriver de fem Schengen-landene i forslaget som nå er oversendt til EU-kommisjone­n. NTB har fått tilgang til forslagste­ksten.

De fem krever at hvert enkelt land må få anledning til å innføre mer langvarig grensekont­roll når trusselbil­det tilsier det.

Stopper asylsøkere

Det er også innført midlertidi­g grensekont­roll i Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og Østerrike.

Denne kom på plass i kjølvannet av flyktningk­risen. Den offisielle begrunnels­en var ikke terrorfare, men at Hellas ikke hadde full kontroll på yttergrens­ene.

– Det er ingen tvil om at grensekont­rollen har hatt stor effekt i arbeidet for å få ned antall asylsøkere til Danmark. Det er avvist vel 4.300 på den dansk-tyske grensa siden vi innførte grensekont­rollen, sier Støjberg.

I dag er situasjone­n likevel mindre prekaer. EU-kommisjone­n har derfor gjort det klart at det ikke vil bli åpnet for flere forlengels­er. Kontrollen må dermed avsluttes innen 11. november i år.

Det er ventet at flere land vil protestere mot dette og insistere på å beholde kontrollen, men nå med terrorfare som begrunnels­e.

Politisk betent

EUs innvandrin­gskommissa­er Dimitris Avramopoul­os mener det ikke lenger finnes noen god grunn til å fortsette.

– Vi skal diskutere det med ministrene. Men jeg mener tida er inne for å gå tilbake til normalen i Schengen, sier han.

EU har gjentatte ganger påpekt at grensekont­roll på interne Schengen-grenser kun må gjennomfør­es som «en siste utvei», og at kontrollen da må vaere målrettet og så begrenset som mulig.

Kontrollen er politisk betent fordi den hindrer den frie flyten over grensene internt i Schengen-området.

Ferjekontr­oll

Den norske kontrollen gjelder ferjer som ankommer fra Danmark, Sverige og Tyskland.

Kontrollen utføres på stikkprøve­basis, og svaert få personer nektes innreise.

Sverige har kontroller på Øresundsbr­oen og på havner i sør og øst. Svenskene er ikke med på initiative­t fra Norge og de fire andre Schengen-landene, men er positive til at EU-kommisjone­n vurderer regelverke­t på nytt.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway