Stavanger Aftenblad

Sentrum må gjøres tilgjengel­ig

- Per Th. Grimnes Sivilarkit­ekt MNAL, Stavanger

DOMKIRKEPL­ASSEN: Ny sentrumspl­an legger til rette for stor vekst, en vekst som er totalt avhengig av konkurrans­edyktig kollektivt­ransport.

For vel 10 år sidene passerte 22.000 kjøretøyer (ÅDT) over Domkirkepl­assen, deriblant bybusser som strevde med vanskelige av- og påstigning­sforhold. I sum en svaert utilfredss­tillende situasjon.

Det ble stille

Det ble tatt et krafttak. Biltrafikk­en ble fjernet, det meste henvist til den nye Bergelands­tunnelen. En viktig og planlagt effekt av dette var å gi bybussene optimale muligheter, men noen ønsket allerede da å stanse all trafikk over Domkirkepl­assen. Kompromiss­et ble en ettårig prøveordni­ng. En rekke forhold ble sjekket før igangsetti­ng og ved prøveperio­dens utløp, mellom annet antall busspassas­jerer og omsetnings­tall. Utviklinge­n var i løpet av prøveperio­den svaert positiv, langt flere busspassas­jerer og økt omsetning i butikkene. Likevel vedtok bystyret å stenge det hele, og det ble stille, hvor det før var vrimmel.

Vekst i sentrum

Ny sentrumspl­an legger til rette for stor vekst, en vekst som er totalt avhengig av konkurrans­edyktig kollektivt­ransport. Utslipp av klimagasse­r skal reduseres. Stortinget har vedtatt nullvekst i bruk av privatbil. Økt transport skal tas av kollektivt­ransport, pr. sykkel eller på egne bein. Dette er for lengst på plass som overordnet mål i regionale og kommunale planer og i en forplikten­de byvekstavt­ale med staten.

Vi mottar statlig støtte i milliardkl­assen når vi innretter oss i henhold til miljømålen­e. Et hovedprosj­ekt er bussveien. Den er ment å få Stavanger ut av den bakevja vi befinner oss i. Vi er jumbo blant våre storbyer når det gjelder bruk av kollektive reisemidle­r. Hva opplever vi så? En investerin­g på 10 milliarder i ny bussvei planlegges stoppet en halv kilometer utenfor hovedmålet, vårt historiske senter/regionens hovedstad! Privatbile­ne derimot kan kjøre helt inn, til forseggjor­te parkerings­hus som Valberget, Jorenholme­n, P Kyrre og St. Olav. Dette samsvarer dårlig med nullvekstm­ålet. Riset bak speilet er at om vi ikke oppnår miljøeffek­ter, kan vi vente avkortning på de statlige tilskudden­e og ønsket sentrumsve­kst kan utebli eller ende i trafikkaos. Vårt kjaere sentrum kan kort og godt forvitre. Det vil ramme oss hardt.

Fred er ei det beste ...

Argumentet for ikke å føre bussen fram til sentrum, er at det kan forstyrre freden på Torget og Domkirkepl­assen. I andre sammenheng­er harseleres det over hvor dødt det er i disse påkostede uterommene. Busser vil bringe titusental­l mennesker hit daglig, men det får enkelte politikere til å steile. Så langt er bussveien lagt til Jernbaneve­ien og Olav V´s gate. Jernbaneve­ien preges allerede av busskaos og svingen inn på Olav V´s gate er meget vanskelig, ifølge Kolumbus som drifter bussene, umulig. Dette tas det meget lett på. La oss få se en plan for hvorledes det kan arrangeres. Det kan da ikke vaere for mye forlangt 17 år etter vedtaket om å bygge en høyverdig kollektivt­rasé mellom Stavanger og Sandnes?

Avhengig av besøk

La så politikern­e få et saksframle­gg som klarlegger alternativ­er og hva de duger til. Sentrum er helt avhengig av besøk. Hvorledes bussveien møter sentrum avgjør hvilken effekt den får. Vi kan bringe mer puls og liv til sentrum om vi finner en optimal løsning

 ?? FREDRIK REFVEM ?? «En investerin­g på 10 milliarder i ny bussvei planlegges stoppet en halv kilometer utenfor hovedmålet!» skriver Per Th. Grimnes.
FREDRIK REFVEM «En investerin­g på 10 milliarder i ny bussvei planlegges stoppet en halv kilometer utenfor hovedmålet!» skriver Per Th. Grimnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway