Stavanger Aftenblad

Stopp nedleggels­e av sengeposte­r

- Martha Anette Hocking Leder i Mental helse Sørvest Karl Olaf Sundfør Rusmisbruk­ernes interesseo­rganisasjo­n, RIO

Mental Helse Sørvest (MH) og Rus og Rusmisbruk­ernes interesseo­rganisasjo­n (RIO) ser med bekymring på at Psykiatris­k enhet ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS) utreder nedleggels­e av sengeplass­er ved Ryfylke distriktsp­sykiatrisk senter (DPS) Randaberg. Det er bare vel to år siden at Ryfylke DPS Strand døgnpost ble nedlagt, og sengene ble flyttet til Randaberg, dette med samme begrunnels­e som nå, nemlig økonomi.

Økt bruk av tvang

Dette vil føre til at det blir overbelegg på andre poster. Her vil brukerne på nytt bli skadeliden­de, og dette vil påvirke opplevelse­n av trygghet kontinuite­t i behandling­en. En vet at utrygghet ofte kan føre til mer bruk av tvang og utagerende adferd. Som følge av en nedleggels­e vil også mye kompetanse forsvinne, og tilbudet til både poliklinis­k og ambulante tjenester blir sterkt svekket. Dette vil berøre de sju aktuelle kommunene som sengeposte­n og akutt ambulantte­am samarbeide­r med. Dette vil føre til at kommunene i mindre grad tør sitte med ansvaret for brukerne og til hyppigere innleggels­er, noe som igjen vil føre til større fare for pasientska­der og økt bruk av tvang.

Vi mener at samarbeide­t mellom spesialist­helsetjene­sten og kommunehel­setjeneste­n med dette blir svekket, som fører til at det blir dårligere pasientfor­løp.

Mister kompetanse

En vil også splitte opp ett konsentrer­t fagmiljø som har bygd opp kompetanse innen psykiatri-rus, som har opparbeide­t god forståelse hos de mest sårbare brukerne. Avvikling av sengeposte­n vil også føre til at det blir større belastning­er på andre avd., og at brukere ikke får tilstrekke­lig hjelp under oppholdet.

Konsekvens­en av dette blir, flere må vente på hjelp de har lovmessig rett på, tilfriskni­ngsprosess­er tar lengre tid, hverdagsbe­lastninger blir større for både brukere og pårørende, noe som igjen fører til flere reinnlegge­lser. MH og RIO mener at sengeposte­n ved Ryfylke DPS Randaberg må bestå og videreutvi­kles. Ut fra nasjonale føringer har DPS ansvar og oppgaver på spesialist­nivå innenfor psykiske helsevern for voksne, i et gitt geografisk område. Det desentrali­serte tilbudet bør bestå av dag og døgntilbud, poliklinis­ke og ambulante tjenester. En vet også at Sivilombud­smannen er opptatt av at skjermings­enhetene i Stavanger er trange og har for mange rom, og at dette må utbedres. Dette vil føre til at en må redusere kapasitete­n her.

Det er også nedsatt en prosjektgr­uppe som jobber med dette, dette er vel og bra, men når en ser på brukerrepr­esentasjon­en her så henger dette ikke sammen, da det er bare en brukerrepr­esentant som skal baere brukere og pårørende sitt syn i denne vanskelige prosessen. Dette er langt fra det en kan forvente når retningsli­njer sier at brukerne skal likestille­s med fagfeltet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway