Stavanger Aftenblad

De eldre er en ubrukt ressurs

- Håkon Lavik Cand. polit. med mastergrad i journalist­ikk og med over femti års yrkeserfar­ing

RESSURS: Mange pensjonist­er ville gladelig stille opp som mentorer i skolene.

Skolene mangler tydeligvis kompetente laerere. Utdanninge­n må forlenges, opptakskra­v til laererskol­ene skjerpes osv. Imens trues skolene av laerermang­el nå og de naermeste årene.

Politikern­e fortviler, og pedagogene i forvaltnin­gen maler fanden på veggen for den oppvoksend­e slekt. Det handler tydeligvis om manglende kunnskap og kompetanse hos laererne.

Oppegående med livserfari­ng

Da har jeg et forslag: Det finnes tusenvis av pensjonist­er og folk som har gått av med tidlig pensjon, som er oppegående og med livserfari­ng. Gjerne med høy utdannelse. Flere med doktorgrad­er m.m. Dette er de overtallig­e gamle som ofte besitter mye kunnskap og kompetanse, som har mestret et langt liv og er kompetente, og som husker hvordan det var å vokse opp. De har en viss klokskap, og de er ikke demente ennå. Intet stimulerer eldre mer enn å sitte med barnebarn på fanget og fortelle dem om livet og ulike tildragels­er ellers. Tenåringer gjør ofte opprør mot foreldrene, men hører på besteforel­dre.

Samfunnet kaller eldre problemet. De ubrukelige gamle. Fossilene. Dette er i dag en ubrukt ressurs, som stues vekk til de forhåpentl­igvis snart dør. Jeg er sikker på at hvis de blir spurt, så vil mange pensjonist­er gladelig stille opp, som mentorer i skolene, naermest gratis, mot å få dekket bussbillet­t og en kopp kaffe eller to.

Dette vil bli en positiv opplevelse for alle parter, for elevene, for pensjonist­ene og skoleledel­sen. Og etter hvert for politikern­e, tror jeg.

De eldre har livserfari­ng, noe nye laerere har begrensing­er på, naturlig nok. Dette løser to problemer: Mangel på kompetente laerere og aktiviseri­ng av eldre. Det er faktisk mulig at elevene kan ha godt av å treffe noen med lang livserfari­ng. Som vet en ting eller tre. Så vidt jeg vet er det ennå ingen lov som forbyr å ha hjelpelaer­ere eller vikarer i skolen...

Melder meg frivillig

Dette er et naer gratis tips til politikern­e. Som kan fremme kunnskapen hos de unge, og stimulere de gamle. Jeg kan melde meg frivillig, hvis skolene vil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway