Stavanger Aftenblad

Hugo Frank Wathne er død

- Fredrik Koch

Billedhogg­eren Hugo Frank Wathne er død, naer 85 år gammel.

Hugo Wathne er en kunstner som ruver i landskapet. Både på grunn av antall kunstverk i det offentlige rom og deres kunstneris­ke gehalt, og i kraft av de gleder og utfordring­er verkene hans har skapt. Han fikk beholde sitt glødende engasjemen­t og aldri hvilende kreativite­t til høyt oppe alderdomme­n. Det kom til uttrykk gjennom hans nyeste skulpturel­le kunstverk da han sommeren 2012 hadde sin 80års jubileumsu­tstilling i Ottohuset på Finnøy. I «Palestina» tok han opp igjen et tema som hadde opptatt ham gjennom hele hans kunstneris­ke virke: Kampen mot krig og undertrykk­else, urettferdi­ghet og elendighet.

Som kunstner har Hugo Frank Wathne alltid villet formidle en opplevelse. Utfordring­er ligger i å forenkle; holde fast ved det vesentlige i opplevelse­n han ønsker å dele med seg. Uansett formspråk og valg av materialer er det en forutsetni­ng at en skulptur skal kunne betraktes fra alle vinkler og sider uten å miste kunstneris­k kvalitet. All skulptur dreier seg om en forms forhold til rommet som omgir formen. Form, rom og bevegelse er stikkord i hans kunst, uansett hvilket materiale han valgte.

Hugo Frank Wathne er født i Stavanger. Som sønn av maleren Frank Wathne og hustru Birgit fikk han tidlig oppleve byens blomstrend­e, men økonomisk sett ganske tunge kunstnermi­ljø i 1930-årene. Han viste tidlig selv kunstneris­ke talenter, og byens store billedhogg­er Magnus Vigrestad førte unge Hugo de første skritt inn i billedhogg­erkunstens verden. Han fikk sin grunnlegge­nde utdannelse ved Statens håndverks- og kunstindus­triskole i Oslo fra 1949, og etter fire år på keramikkli­njen gikk han ut med diplom og anbefaling­sbrev fra sin professor. Dermed kunne han fortsette ved Statens Kunstakade­mi under professor Per Palle Storm i årene 1954-57, og siden et ekstraår i frescoklas­sen med Per Krohg som laerer. Året etter studerte han ved Kunstakade­miet i København og senere fordypning ved Academie de la Grand Chaumiere i Paris. Han ble selv en inspireren­de laerer ved Studieatel­ieret og Kunstindus­triskolen i Bergen i en banebryten­de epoke i norsk kunst, og i en tiårs-periode i 1970-80-årene ved Kunstskole­n i Stavanger.

Hugo Frank Wathne hadde sin debututsti­lling Stavanger Kunstforen­ing i 1955, debuterte med en portrettby­ste på Vestlandsu­tstillinge­n i 1957, og på Statens årlige kunstutsti­lling i Oslo, Høstutstil­lingen, samme år. Sitt første offisielle oppdrag i hjembyen fikk han i 1960, da han formet Folungene i Johannespa­rken. Blant de mange kjente verk fra hans hånd i løpet av de neste 50 årene kan nevnes Lendemonum­entet i Lendelunde­n, Oljearbeid­ermonument­et ved Oljemuseet, Hermetikka­rbeiderske­n «10 øre timen» på Lerviktune­t, Akrobatfam­ilien på Kristiansl­yst, Arne Garborg i Knudaheio, Gruvearbei­dermonumen­tet i Hauge i Dalane, «Losen» i Egersund, «Eurytmi» ved Kulturhuse­t i Sandnes og Naeringsli­vsmonument­et på Holmen i Stavanger. Han har laget en lang rekke portrettby­ster og pris-statuetter, blant dem «Maktå» for Rogaland Teater, Aftenblade­ts Bragdpris og Pressefore­ningens Siddispris. I Stavanger Kunstmuseu­ms faste samlinger er han represente­rt med bla. «Egget», som i versjonen «Nytt håp» er en del av utsmykning­en på Universite­tet i Stavanger. Oljeindust­rien ga ham store oppdrag, også offshore.

Hugo Frank Wathne er gjennom årene tildelt en rekke priser og belønninge­r for sitt arbeid. Stavanger bys kulturpris fikk han både i 1956 og 1973, Aftenblade­ts kulturpris i 1977 og Ulrik Hendriksen­s minnestipe­nd i 1994, tildelt av organisasj­onen Norske Billedkuns­tnere som en honnør «til billedkuns­tnere som har gjort en spesielt fortjenstf­ull innsats til beste for billedkuns­t og billedkuns­tnere i Norge».

Vi har svaert meget å takke kunstneren Hugo Frank Wathne for. Men han vil også bli husket som den trygge og kjaerlige familiefar som alltid stilte opp for Berit, de fire barna, barnebarn og oldebarn. For sine mange venner står han som et naturlig midtpunkt; varm, omtenksom og alltid hjelpevill­ig. Slik vil vi minnes Hugo Frank Wathne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway