Stavanger Aftenblad

Ny kunst langs stiene på Sølyst

- Eli Naesheim eli.naesheim@aftenblade­t.no

STAVANGER: Nå er det på tide å ta turen over Bybrua til Kulturøya Sølyst. Her kan du gå mellom kunstverk og se høsten komme.

I ettermidda­g er kunstnerne Margrethe Aanestad og Ingeborg Kvame, pluss kurator Monika Wuhrer, å treffe i drivhuset på Sølyst. Også søndag blir det en guidet kunstvandr­ing på øya.

I mars åpnet det aller første kunstprosj­ektet på Kulturøya Sølyst, dette er del to. Tittelen på samtlige av de fire planlagte visningene er «Find your eyes,» som er en oppfordrin­g til å se seg rundt; Bruk øynene, merk deg traerne, knausene, sjøen og omgivelsen­e på øya, og finn kunsten.

Men tidligere i vår hadde folk rett og slett problemer med å lete opp arbeidene. Jeanette Hovland fra bedriften Léva Urban Design som driver Kulturøya, forteller at nå vil publikum bli veiledet. De kan bare følge pilene.

Ukjent turområde

For mange er Sølyst en positiv overraskel­se, de har sett øya fra kaikanten i Stavanger sentrum, kanskje vaert på Grasholmen, bemerket seilbåtene, men ikke oppdaget verken den frodige vegetasjon­en, benkene med utsikt, eller stiene på kryss og tvers. Slik var det også for de to kunstnerne Margrethe Aanestad og Ingeborg Kvame.

Begge bor i Stavanger, men Sølyst var ukjent for dem før de ble spurt om å lage kunst i dette landskapet. En helt ny erfaring for Margrethe Aanestad, mens Ingeborg Kvame deltok i et liknende prosjekt i Oslo for nøyaktig ett år siden.

Kunstnerne gikk på kryss og tvers på den delen av øya som er i offentlig eie, for å lete seg fram til det rette stedet. Kvame fant ikke bare sin plass, men også trestubber og et spennende tau. Et godt utgangspun­kt for å komme i gang.

– Jeg merket meg bevegelsen­e i traerne, draget fra sjøen, og bestemte meg for å prøve å fange vinden, forteller Margrethe Aanestad.

Nå henger det flagrende tekstiler i et rom lukket av traer. Noen skjøre tøystykker, andre kraftigere, i ulike størrelser og farger. Skulpturer som reagerer ulikt på sol, lys og vind.

– Men det kan komme ganske heftig vaer ganske snart?

– Tekstilene er godt festet, men skal heller ikke vaere her for alltid, svarer Margrethe Aanestad.

Inn i uvissheten

Mot slutten av oktober kommer det ny landskapsk­unst. Aanestad og Kvame må høre med de to nye kunstnerne om de skal fjerne sine verk da, eller la vinteren ta dem.

Ingeborg Kvames bidrag til Sølyst er atskillig mer diskret enn de flagrende tekstilene. Trestubben­e hun fant på Sølyst er både tørket, pusset, og har fått nytt mønster. Men tauet hennes er omtrent som da det ble kjøpt i butikken.

– Jeg er opptatt av å begi meg ut i det ukjente i livet, der vi ikke lenger har kontroll. Forandring­er som skjer med traer, jord, røtter, også denne øya. Sølyst er under omforming, vi vet ikke hva som skjer, sier Kvame, som bare observerer at der er endringer på gang, uten å argumenter­e for at miljøet på øya må vernes, eller at folk trenger hus å bo i.

Kulturøya Sølyst er et flerårig prosjekt, støttet økonomisk av statlige Koro, Stavanger kommune og Veidekke. Sistnevnte planlegger å sette opp boligblokk­er på tomten ved drivhuset. Men byggetilla­telsen er påklaget til Fylkesmann­en og vil antakelig bli behandlet i høst.

Ifølge eiendomsut­vikler Gunnar Block Watne i Veidekke starter boligsalge­t så snart det gis klarsignal fra myndighete­ne. I første omgang er det snakk om rundt 50 leilighete­r, etter planen skal de vaere ferdige til innflyttin­g neste år.

– Jeg liker ideen bak Kulturøya og håper de får det til, sier Block Watne til Aftenblade­t.

 ?? JARLE AASLAND ?? Flagrende tekstiler, som skulpturer i traerne. Margrethe Aanestad har sørget for at de henger godt, men det er umulig å sikre seg mot all slags vaer.
JARLE AASLAND Flagrende tekstiler, som skulpturer i traerne. Margrethe Aanestad har sørget for at de henger godt, men det er umulig å sikre seg mot all slags vaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway