Stavanger Aftenblad

Å ta livet for gitt

- Helge Hansen

DAGENS ORD: Hvem har satt deg høyere enn andre? Hva annet har du enn det du har fått? Og har du fått noe, hvorfor skryter du som om det ikke var en gave? (1. kor. 4: 7).

Det er forskjell på å ta livet for gitt og å ta livet for gitt. Det er den danske prest og forfatter Johannes Møllehave som sier det sånn. Om man tar livet for gitt, betrakter man det som en selvfølge. Livet er en rettighet som man har krav på å få innfridd. Den andre betydninge­n av å ta livet for gitt, er at man opplever livet som skjenket en. At livet er noe man har fått.

Om livet tas som en selvfølge, noe man har krav på, kan man bli bitter om livet ikke blir som man har planlagt og sett for seg. Hvorfor skjer dette med meg? Hvis man derimot ser at livet er gitt en, at livet er skjenket, så blir alt, hele livet en stor gave. Man har ikke krav på sin egen eksistens, og hver dag er en overrasken­de og uventet mulighet.

Kanskje vil noen si at dette er en lettvint lek med ord. At Møllehave tar for lett på at vi ikke bare velger vårt eget liv, men fødes inn i en bestemt sammenheng. Samtidig tror jeg Møllehave sier noe viktig.

Opplever man livet som en gave, så er det i tillegg til gaven som er selve livet, både en mottaker og en giver. Hva har du, som ikke er blitt gitt deg? Hva har du, som du ikke har fått? Av andre mennesker. Og dypest sett, fått av skaperen selv, av Gud.

y

y

y

y

y

y

y

y

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway