Stavanger Aftenblad

Slik ble Stavanger snytt for VM-festen

- Mads Bøyum Stig Nilssen

SYKKEL-VM: De neste ni dagene blir en sykkelfest av de sjeldne i Bergen. Slik stakk bergensern­e av med VMfesten også Stavanger ville arrangere.

26. oktober 2010 sto en liten notis med en oppsiktsve­kkende overskrift i norske aviser: «Norge vil søke sykkel-VM».

– Det har vaert et vanvittig lang og krevende løp. En i det internasjo­nale sykkelforb­undet (UCI) som jeg har kjent i mange år sa det: «Dere har satt en ny standard på en del områder». Slike tilbakemel­dinger varmer. Vi har tenkt samfunnsen­gasjement, folkehelse, ettermaele, arv og effekter etter VM. Dette har Bergen løftet nivået på, sier Erik Halvorsen som har hatt VM som jobb i seks år.

100-årsfest ble startskudd Tilbake til oktober 2010. Thor Hushovd var blitt verdensmes­ter en måned tidligere og tilbake i Norge for første gang. Sykkelspor­ten hadde nådd folket gjennom TV 2. Norges Cycleforbu­nd fylte 100 år, hjulene gikk rundt som aldri før og det ble gjenspeile­t på en pressekonf­eranse VM-sjef og sykkelpres­ident Harald Tiedemann Hansen nå beskriver som «et helt magisk øyeblikk».

– Det var i forkant av en mottakelse på Rådhuset i Oslo, kronprinse­n skulle vaere der, det var god stemning og mange journalist­er til stedet. Det ble til at jeg sa det ville vaert utrolig moro å få VM tilbake til Norge. Det startet ballet, sier Tiedemann Hansen.

Tildelinge­n

Fire år senere er 2017 årstallet som gjelder: Et par timer fra Portugals grense i nord, utenfor en liten spansk by, tildeles Bergen sykkel-VM 2017 på et hotell. Det var ikke mange mennesker der, men idrettsbyr­åden skålet i champagne med søknadssje­fen og sykkelpres­identen.

– Følelsen var at vår søknad var mye bedre enn konkurrent­enes. Jeg var komfortabe­l, men kunne ikke vaere sikker, sier Harald Tiedemann Hansen.

Bergens vei mot VM handlet om å vinne kampen om å bli den byen i Norge som skulle søke. Deretter den internasjo­nale kampen om å arrangere VM og selve arbeidet etter å ha fått tildelt VM.

Stavanger meldte seg tidlig på og var tydelige på at også de ønsket å arrangere mesterskap­et. Prosjektle­der Hans-Øyvind Sagen og idrettspol­itiker Sissel Knutsen Hegdal sto i spissen for Stavangers kandidatur. Søknad ble utformet og levert.

– Stavanger har et sterkt konsept med engasjemen­t og iver som viser at byen vil bli VM-by. Inntrykket blir nesten litt som jeg leste i en avis i Bergen; at bergensern­e synes Stavanger-regionen har en irriterend­e sterk interesse for VM-søknaden, sar Tiedemann-Hansen da.

Men på sykkelting­et 26. februar 2012 var slaget tapt. Bergen ble valgt som favoritt.

 ?? MARIT HOMMEDAL, SCANPIX ?? Bergen er klar til å ønske verdens beste syklister velkommen. Det er drøyt fem år siden vestlandsh­ovdstaden slo Stavanger i den nasjonale tildelinge­n.
MARIT HOMMEDAL, SCANPIX Bergen er klar til å ønske verdens beste syklister velkommen. Det er drøyt fem år siden vestlandsh­ovdstaden slo Stavanger i den nasjonale tildelinge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway