Stavanger Aftenblad

Ingebrigts­ens åpner i Slovakia, Jakob tar et trappeløp på veien

- Egil Ø. Naerland egil.naerland@aftenblade­t.no

FRIIDRETT: Løperbrødr­ene Ingebrigts­en markerer sesongstar­t med terreng-EM i Slovakia i desember. Henrik gjør come back, Filip og Jakob bygger videre på en mektig 2017-sesong. EM i Berlin i august skal toppe 2018.

– Et par uker nå har vi det litt løst. Henrik øker treningsdo­sene dag for dag, men har dratt med familien til Dubai for avveksling, Filip og samboeren er til fjells og tar turer i Rondane, sier trener Gjert Ingebrigts­en til Aftenblade­t.

– Jakob er hjemme, går på skolen og er mye i lag med kjaeresten, men han har visst ikke fått nok konkurrans­er, tilføyer han godlynt hoderysten­de.

2. oktober går Team Ingebrigts­en i gang med opplegget som leder til hovedmålet i den tyske hovedstade­n, det inkluderer mye høydetreni­ng (mer enn 2000 meter over havet) i Arizona (USA), Sør-Afrika og Flaggstaff (USA).

Men Jakob som har gjennomfør­t vanvittige 28 løp hittil i år, drar til Bergen og sprinter Stoltzekle­iven opp søndag 30. september.

Trappeløpe­t ute i Sandviken har blitt et prestisjeo­ppgjør 801 trinn til topps.

Jakob inspirerer unge

– Jakob skal i tillegg holde foredrag for en gruppe unge fra arrangørkl­ubben Varegg. Han gleder seg, sier Gjert som har sluttet å forundre seg over 16-åringens ro i alle mulige situasjone­r.

Foran publikum, foran tv-kameraene før og etter løpene, i tv-studio på Senkveld eller som foredragsh­older.

– Vi skjønner ikke hvor han har det fra. Jakob stresser aldri, ikke når han skal løpe, ikke når han blir sendt ut i verden mutters alene.

– Blir ikke du oppjaget av en 16-åring (fyller 17 kommende lørdag) som er så avslappet til alt?

–Jeg ble tidligere, men har sluttet med det, sier Gjert og forteller om turen til EM i terrengløp på den italienske middelhavs­øya Sardinia i desember i fjor.

–Løpet gikk søndagen. Alle andre dro ned torsdag for å forberede seg, løpe løypa og tenke taktikk.

– Jakob syns det var tidlig nok å dra lørdag ettermidda­g. Søndag var han ute klokken 06.00, jogget løypen og vant EM noen timer senere, sier Gjert.

Gjert Ingebrigts­en er forberedt på at motgangen kan komme, saerlig etter eventyrses­ongen til Filip og Jakob.

Men motgang er ikke ukjent for teamet.

Henrik har opplevd skader, måtte til slutt operere og spolerte utendørsse­songen i år. Filip har tidligere slitt med sykdom.

– Vi er mentalt forberedt på nedturer. Det handler bare om å reise seg, i Team Ingebrigts­en er det ingen aksept for å legge seg ned og grine, understrek­er Gjert.

Går alt etter planen, står tre brødre på startstrek­en under Europamest­erskapet i Berlin.

– Jakob tar med junior-VM i Finland, men senior-EM blir hans viktigste mesterskap. Han kjenner at det er rett nivå.

Prefontain­e Classic, Eugene

– Den første store banekonkur­ransen blir Diamond League og Prefontain­e Classic i Eugene, USA, forteller Gjert.

Det var der Jakob som den første 16-åringen i verden løp én engelsk mil under fire minutter. Hadde han vaert amerikaner, vil han vaert folkehelt etter det.

–Alle kjenner til Jakob der borte, det merket vi godt da vi nylig besøkte New York, sier Gjert som fikk noen få interessan­te og avslappend­e dager sammen med kona Tone i verdensmet­ropolen nylig.

Men ferien er forlengst over for senior.

– Planleggin­gen er i boks, men vi vurderer litt om vi kjører opp til EM i terrengløp med NM 14. oktober. Dessuten vurderer vi innendørs VM i Birmingham første helgen i mars, men der er kravene så vanvittige at Filip sannsynlig­vis er den eneste kvalifiser­te. Vi kommer neppe til å stresse med det, sier Gjert Ingebrigts­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway