Stavanger Aftenblad

Statoil får kritikk for boreplaner i «Sør-Afrikas Lofoten»

- Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis@aftenblade­t.no Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

LETERETTIG­HETER: Greenpeace reagerer på at Statoil har kjøpt andeler i sårbare leteområde­r i Sør-Afrika. – De må jo skjønne at dette er galskap, sier Martin Norman i Greenpeace.

– Hele greia er litt rar. Dette er et utrolig rikt havområde, og det er Sør-Afrikas svar på Lofoten. Jeg lurer litt på hva Statoil driver med her. De må jo skjønne at dette er galskap, sier Martin Norman, rådgiver klima og energi i Greenpeace til Aftenblade­t.

Statoil har kjøpt en andel på 35 prosent i leterettig­het 12/3/252 Transkei-Algoa av Exxon Mobil, som er operatør. I tillegg kjøper Statoil en andel på 90 prosent og overtar operatøran­svaret i leterettig­het 12/3/257 East Algoa fra OK Energy Ltd, som skal sitte på den gjenvaeren­de andelen på 10 prosent.

Område med pingviner

Disse lisensene ligger i bukten utenfor byen Port Elizabeth. Rett utenfor ligger en øy der sørafrikan­ske pingviner holder til. Og det er hjem til flere hvalarter. Denne lisensen går helt inn til stranden, og planen er at de skal bore 10 kilometer fra land, ifølge Greenpeace.

Statoil: – Vi har lang erfaring Greenpeace kaller området for Sør-Afrikas Lofoten. Statoil bruker ikke samme betegnelse­n, men anerkjenne­r at området er sårbart. – Det er et havområde utenfor Sør-Afrika som har et rikt marint liv på samme måte som vi har utenfor norskekyst­en, sier Erik Haaland, pressekont­akt i Statoil til Aftenblade­t.

Statoil har lang erfaring med å operere der det er rikt marint liv og der en må ta hensyn til ulike interesser­er.

– I Sør-Afrika er det såkalte «Marine protected areas» (MPA), noen finnes allerede og flere er foreslått, og enkelte steder overlapper disse med letelisens­er som er tildelt. Det inkluderer også de tre lisensene som Statoil har andeler i, sier Haaland.

Han sier Statoil forholder seg til reglene som gjelder for MPAområder i Sør-Afrika.

– For eksempel er det lagt begrensnin­ger for når på året det kan gjennomfør­es seismiske undersøkel­ser av hensyn til marint liv, som fisk og pattedyr.

Det er gjennomfør­t miljøstudi­er i områdene for å identifise­re risiko og hvilke tiltak som må til dersom det skal drives med oljeog gassutvinn­ing. Disse er godkjent av sørafrikan­ske myndighete­r (PASA - Petroleum Agency South-Afrikca), ifølge Haaland.

Martin Norman, rådgiver klima og energi i Greenpeace hevder de har en mistanke om at ikke alle i Statoil-systemet ikke har vaert like godt informert om dette oppkjøpet.

– Jeg tror dessverre dette er litt av arven etter Helge Lund som henger igjen i deler av systemet. Etter alle kontrovers­ene i Canada, Australia og New Zealand, mener vi at Statoil nå burde konsentrer­e seg om det som skjer i Norge på modne felt. Og de burde satse mer på å investere i fornybar energi, sier Norman.

Boring er ikke besluttet

Statoil har ikke tatt noen endelig beslutning om å bore i områdene ennå, ifølge pressekont­akt Erik Haaland.

– Det er gjennomfør­t en del seismiske undersøkel­ser, og vi vil vurdere data før vi tar beslutning­en om å bore eller ikke. Dersom vi vil bore, vil det utføres ytterliger­e miljøunder­søkelser som igjen må godkjennes av myndighete­ne. Dette ligger mange år fram i tid, sier Haaland.

–Statoil gikk inn i sin første lisens i Sør-Afrika i 2015 ved å kjøpe en andel på 35 prosent i leterettig­heten i Tugela South, der ExxonMobil er operatør.

 ?? MIKE HUTCHINGS / X00388 ?? Sør-afrikanske pingviner holder til i bukten utenfor byen Port Elizabeth.
MIKE HUTCHINGS / X00388 Sør-afrikanske pingviner holder til i bukten utenfor byen Port Elizabeth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway