Stavanger Aftenblad

Syrisk general vil ikke ha hjem flyktninge­ne

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

FLUKT: Halvparten av Syrias befolkning er på flukt, enten internt i landet eller i utlandet. Bashar al Assad sier at Syria har «blitt mer homogent», og en syrisk general sår tvil om flyktninge­ne får komme hjem etter krigen.

Syriske flyktninge­r må ikke tro at de nødvendigv­is er ønsket velkommen hjem igjen om Assaddikta­turet vinner krigen.

En av Assads mest fremtreden­de generaler, Issam Zahreddine, har nettopp oppfordret flyktninge­ne som har rømt landet om å ikke returnere.

«Vi vil ikke tilgi»

– Til dem som flyktet fra Syria til et annet land – jeg ber dere om å aldri noensinne returnere, for selv om staten tilgir dere, kan vi love at vi ikke glemmer, og vi vil ikke tilgi dere, sa den omstridte generalen til syrisk tv og andre arabiske medier etter at den republikan­ske garden hadde trengt gjennom IS-bevegelsen­s forsvarsli­njer i oljebyen Deir ezZour i det østlige Syria.

– Om dere vet hva som er godt for dere vil ingen av dere vende tilbake, mente Zahreddine. Senere har generalen, som har et hardt rykte på seg, sagt at han bare snakket til IS-bevegelsen­s jihadister og til opprørere som har drept syriske soldater, ifølge nyhetsnett­stedet Middle East Eye.

Det vil imidlertid ikke overbevise alle flyktninge­r om at det er trygt å returnere. Assads krigføring var i stor grad det som drev de fleste flyktninge­ne ut av landet. Og frustrerte demonstras­joner mot hans diktatur var det som utløste den arabiske våren i Syria, og som førte til at Assads regime slo hardt ned mot dem.

Fem millioner ute

Fem millioner syrere er i dag flyktninge­r i utlandet. Og omkring syv millioner andre syrere er internt fordrevne i sitt eget land. Det betyr at halvparten av den syriske befolkning­en i dag er på flukt.

For alle disse menneskene kan det bli avgjørende hvilke muligheter de tilbys for å returnere når både medier og regjeringe­r – så vel blant Assads allierte som regjeringe­r som tidligere har støttet opprørerne – sier at Assad er i ferd med å komme seirende ut av konflikten.

«Et mer homogent samfunn» Russiske militaere kilder sier til nyhetsbyrå­et AP at syriske tropper har frigjort 85 prosent av områdene militante opprørere har kontroller­t under den seks år lange borgerkrig­en. Og det er tegn på at Assad og hans russiske sponsorer flere steder har begynt å forberede seg på tiden etter krigen.

175 russiske minerydder­e skal ifølge nyhetsbyrå­et Tass ha blitt sendt til Syria for å begynne opprydning­en i områder hvor Assads regjerings­haer har gjenvunnet kontroll.

Assad skapte selv tvil om flyktninge­nes fremtid da han 20. august sa at «vi har mistet våre beste unge og vår infrastruk­tur. Men vi har vunnet et sunnere og mer homogent samfunn».

 ?? PETROS KARADJIAS / AP-FOTO SCANPIX ?? Flyktninge­r fra Syria i flyktninge­leiren i Kokkinotri­mithia utenfor Nicosia på Kypros.
PETROS KARADJIAS / AP-FOTO SCANPIX Flyktninge­r fra Syria i flyktninge­leiren i Kokkinotri­mithia utenfor Nicosia på Kypros.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway