Stavanger Aftenblad

Kim Jong-un – smart og strategisk?

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Jeg blir av og til spurt om hvilken verdensled­er jeg sterkest ønsker å intervjue. For meg er svaret åpenbart: Kim Jong-un.

Det generelle inntrykket rundt om i verden er fortsatt at den nordkorean­ske lederen er gal, provoseren­de og uforutsigb­ar, men jeg tror at han kan vaere strategisk, smart og ytterst rasjonell. Siden jeg sannsynlig­vis ikke vil få det intervjuet, har jeg i stedet bestemt meg for å forestille meg det:

– Marskalk Kim, hvorfor holder du det gående med å bygge og teste kjernevåpe­n og raketter, selv om det resulterer i massive økonomisk ødeleggend­e sanksjoner?

– Min nasjon star overfor en fundamenta­l utfordring – overlevels­e. Regimet er mer truet enn noen gang tidligere. Mine forfedre hadde det lett. Store leder, min bestefar, styrte med støtte fra verdens andre supermakt på den tiden, Sovjetunio­nen, så vel som vår gigantiske nabo, Kina. Kjaere leder, min far, hadde fortsatt for det meste Beijings hjelp. Men i dag er Sovjetunio­nen historie, og Kina er blitt mer integrert i Vestens system. Og den eneste supermakte­n, USA, har gjort det klart at den søker regimeskif­te i mitt land. Og likevel, vi har overlevd med vår ideologi og system intakt. Hvordan? Fordi vi har bygd et sterkt forsvar av oss selv i form av atomvåpen. – Men Kina forsyner dere med livsnødven­dige forsyninge­r av mat og olje. Ser du ikke på dem som en alliert?

– Kina er hensynsløs­t pragmatisk. De støtter oss på grunn av sine egne egenintere­sser. De vil ikke ha millioner av flyktninge­r – eller et forent Korea ved sine grenser som er en større versjon av hva Sør-Korea er i dag, med amerikansk­e tropper og en militaeral­lianse. Men jeg tror ikke lenger at Kina ser på oss som en alliert. De har stemt for å sanksjoner­e oss i FNs sikkerhets­råd. Den nåvaerende presidente­n, Xi Jinping, dyrker tette bånd til Sør-Korea. Han har aldri møtt meg, Nord-Koreas leder, noe andre kinesiske ledere alltid har gjort. I mellomtide­n har han hatt rundt ti møter med de to siste presidente­ne i Sør-Korea. Under den store feiringen i Beijing på 70-årsdagen for avslutning­en av andre verdenskri­g for to år siden, plasserte han presidente­ne i Russland og Sør-Korea ved sin side. I Nord-Korea legger vi stor vekt på seremonier og hva de signaliser­er.

– Er det derfor du gjør ditt ytterste for å ydmyke Kina og Xi spesielt?

– Vi vil ikke la oss dytte rundt. Vi hørte at høytståend­e tjenesteme­nn i Kina og USA diskuterte om de burde oppmuntre til et kupp i Nord-Korea for å få en mer medgjørlig hersker. Så jeg har tatt skritt for å forsikre at det ikke kan skje. Den i vårt styre som sto kineserne naermest, og som kunne ha stått bak et slikt kuppforsøk, var min onkel. Den som ville ha vaert min naturlige erstatter, var min halvbror. Begge er blitt henrettet, som mer enn hundre illojale høytståend­e tjenesteme­nn.

– Betyr det at du ville komme til forhandlin­gsbordet? Vil du gå med på kjernefysi­sk avvikling i bytte med fjerning av sanksjoner?

– Ja og nei. Vi kommer villig til forhandlin­gsbordet. Men vi vil aldri gi slipp på vårt våpenarsen­al. Vi er ikke dumme. Det er det som holder oss i live. Se på Saddam Hussein – og vi glemmer aldri at Nord-Korea ble nevnt som en del av «ondskapens akse» ett år før USA invaderte Irak. Se på det som skjedde med Muammar Gaddafi i Libya etter at han gikk med på å avslutte sin atomvåpen-program. Se på det som skjer i Iran nå. Etter at Washington signerte en avtale, og etter at det er blitt sertifiser­t at iranerne har holdt den, sier president Trump nå at han vil rive den i stykker. Tor du vi ville vaere dumme nok til å stole på amerikansk­e lovnader etter alt dette? Vi er en atommakt. Det er det ikke å forhandle om. Vi er villige til å snakke om begrensnin­ger, prøvestans, om å fryse programmet – men vi må få noe igjen, og ikke bare penger. Vi trenger sikkerhet i form av diplomatis­k anerkjenne­lse fra Washington og garantier om ikke-aggresjon fra Kina, Japan og USA.

– Mange er bekymret for at du snart vil ha kapasitet og intensjon om å sende raketter mot USA.

– Vi kommer til å få kapasitet til det. Og det tjener min hensikt at dere uforberedt. Men hvorfor ville jeg slå til mot USA og invitere til gjengjelde­lse som ville bety slutten på mitt regime? Husk at hele poenget med dette – hele min strategi, alle vår innsats og alle vanskeligh­eter vi har båret – er å sikre at mitt regime og jeg overlever. Hvorfor ville jeg risikere det? Jeg tror på mord, ikke selvmord.

 ?? KCNA/REUTERS/SCANPIX ?? Er Nord-Koreas Kim Jong-un gal? Fareed Zakaria vurderer det ikke slik – og har skrevet et intervju med Kim, slik han ser for seg at det kunne ha blitt.
KCNA/REUTERS/SCANPIX Er Nord-Koreas Kim Jong-un gal? Fareed Zakaria vurderer det ikke slik – og har skrevet et intervju med Kim, slik han ser for seg at det kunne ha blitt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway