Stavanger Aftenblad

Smartby reflektere­r vår tradisjon

- Paul Meldahl Stavanger, Cand. Real.

BYUTVIKLIN­G: Smarte byer engasjerer trepartssa­marbeid og trekker inn akademia for å bidra til en ønsket utvikling.

Smartby er et nytt samlebegre­p som omslutter forestilli­nger og realiteter knyttet til en ønsket utvikling av byer med vektleggin­g av økonomiske, sosiale og miljømessi­ge verdier i alt som blir gjort og laget. Smartby reflektere­r dermed vår sosialdemo­kratiske tradisjon.

Før

Jeg vokste opp i Sauda i 50-årene. Sauda og andre vannrike byer på Vestlandet var med på etablering­er av vannkraft og metallprod­uksjon. Grunnlaget for denne industrial­iseringen var utenlandsk kapital, kompetanse og teknologi kombinert med våre naturressu­rser, vår arbeidskra­ft og infrastruk­turer. Den videre utviklinge­n av Sauda og tilsvarend­e industriby­er ble drevet av et samarbeid mellom industri, arbeidstak­er organisasj­oner og forvaltnin­gen (trepartssa­marbeidet).

Trepartssa­marbeidet utviklet spesielt felles infrastruk­turer og regulering av verdiskapi­ngen i tråd med økonomiske, sosiale og miljømessi­ge verdier, i samarbeid med internasjo­nale aktører.

En forutsetni­ng for at trepartssa­marbeidet kunne virke og påvirke, var at det kunne skaffe seg felles kunnskap om industri, teknologi, samfunn og forvaltnin­g, som egnet seg til framtidspl­anlegging («felles framtidsku­nnskap», Jan Erik Karlsen UiS).

Nå er det mangel på felles framtidsku­nnskap på flere fronter, spesielt innenfor robotiseri­ng/digitalise­ring. Smarte byer engasjerer derfor trepartssa­marbeidet ytterliger­e og trekker inn akademia for å bidra til en ønsket utvikling. Dette smartby-bidraget er inspirert av vår trepartstr­adisjon for å utvikle felles kunnskap og felles infrastruk­turer sammen med internasjo­nale aktører.

Framover

Hver av oss skaper verdier med vår arbeidskra­ft, kunnskap og kreativite­t. Verdiene skapes både i industrien, forvaltnin­gen og hjemme. Dette er vår største nasjonale ressurs. Denne ressursen kan sikres og forsterkes når alle kan velge å bruke og trener roboter/digitale-systemer og evt. utvikle teknologi til slike systemer.

Slik allmenn bruk krever en regulering og en form for felles infrastruk­turer og passe standardis­ering, spesielt på brukerside­ne av robotisert­e/digitale-systemer, dvs. dokking og kontroll.

Det er gunstig for felles planleggin­g at roboter/digitale systemer er litt som mennesker, på den måten er de noe kjent i en ellers ukjent framtid. Ytterliger­e felles, framtidsku­nnskap kan utvikles effektivt i felles testarenae­r for robotisert­e/digitale-systemer, både på land og i vann.

Trepartssa­marbeidet og akademia kan bruke denne kunnskapen til å påvirke og utvikle robotiseri­ng/digitalise­ring i ønsket retning, spesielt etablering av infrastruk­turer og passe standardis­ering i samarbeid med internasjo­nale aktører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway