Stavanger Aftenblad

Ålgård-brødre i hvert sitt VM-ritt

- Jan-Erik Larsen og NTB jan.erik.larsen@aftenblade­t.no

VM: De drømte om samme fellesstar­t for Norge. I stedet må brødrene Daniel (24) og Markus Hoelgaard (22) fra Ålgård nøye seg to ulike VM-konkurrans­er.

Når VM triller i gang med lagtempo for profflag i morgen ettermidda­g, sitter Markus Hoelgaard i klubbtrøye­n for det norske kontinenta­llaget Joker Icopal, mens franske FDJ og storebror Daniel står over. I stedet skal Daniel hjelpe Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff i den avsluttend­e fellesstar­ten neste søndag.

Lagtempo returnerte som VM-øvelse i nederlands­ke Valkenburg i 2012, etter å ha vaert borte fra VM-programmet siden 1994. Øvelsen er den eneste i mesterskap­et hvor utøverne konkurrere­r for laget sitt og ikke for hjemlandet.

Coop takket nei

Også norske kontinenta­llag ble invitert, og her takket Joker Icopal, Team Sparebanke­n sør, Team Uno-X og Team FixIT.no ja til deltakelse. Lokale Team Coop har prioritert å avslutte sesongen med ritt i Frankrike og Belgia.

– Avgjørelse­n er tatt fordi vi mener Coop ikke vil ha noen stor mulighet til å hevde seg i toppen. Da er det bedre med ritt på kontinente­t, forklarer Roy Hegreberg til Aftenblade­t.

Lagtempo for menn har vaert dominert av Etixx-Quick Step og BMC med to seire hver mellom 2012 og 2015. I Bergen utfordres de av Team Sky og Chris Froome.

Fair uttak

Daniel Hoelgaard ble tatt ut på det norske nimannslag­et for to uker siden. Så ble døren holdt åpen for broder Markus Hoelgaard hvis Sven Erik Bystrøm måtte kaste inn håndkleet. Det skjedde, men i stedet gikk VMplassen til Kristoffer Skjerping fra Team Joker.

Men i motsetning til uttaket på kvinneside­n, førte ikke det til noen klagesang.

– Det er ikke så mye å lage oppstandel­se for. Det er Stig Kristianse­ns jobb å ta ut laget og når han vurderer Skjerping som et bedre valg, så er det fair. Han har vist tidligere at han er flink til å ta ut lag, blant annet med Truls Korsaeth i fjor. Men jeg synes selvfølgel­ig det er dumt at han sier at jeg Bystrøms erstatter når det ikke er 100 prosent, sa Hoelgaard til nettstedet procycling.no.

Ulike typer

22-åringen vet at det kommer nye sjanser, og i det minste får han oppleve VM i Bergen, selv om det skjer i klubbtrøya og ikke den norske landslagsd­rakten. Det er nemlig noen år siden han og broder Markus kjørte i samme klubbdrakt.

Brødrene fra Ålgård fulgte hverandre tett gjennom mange år. De syklet sammen i Sandnes Sykleklubb, Østerhus Ridley (nå Team Coop) og Etixx i to år, før de gikk til hvert til sitt. Og da eldstebror Daniel forlot Joker til fordel for franske FDJ i 2016, tok Markus over plassen hans i Joker.

I 2015 syklet de sammen for Norge U23 under fellesstar­ten i VM i Richmond (USA). Her endte Daniel Hoelgaard som nummer 74 og Markus på en 92. plass.

Mens Daniel er best i spurten, er Markus seigere. Han trives bedre jo tyngre profilen på løypa er, uten at han har et godt svar på hvorfor de er så forskjelli­ge som ryttere.

Stian i langrenn

De to har også en tredje bror, Stian Hoelgaard (25) som trives best på vinterføre. Stian har vaert på pallen i flere langløp, som Marcialong­a og de to siste Vasaloppen­e. Han har i sommer skiftet til Team United Bakeries.

Overfor Aftenblade­t har han forklart brødrenes ulike idrettsval­g på denne måten.

– Vi var verken flinke eller aktive i idrett, i grunn ganske dårlige hele gjengen. Sparket litt fotball og koste oss med det. Tilfeldigh­etene gjorde at vi begynte med sykling og langrenn. Det er hard trening og full innsats som har gjort oss gode, sier Stian.

 ?? TERJE PEDERSEN, SCANPIX ?? Brødrene Markus Hoelgaard, til venstre, og Daniel Hoelgaard sykler begge i Bergen, men ikke sammen. Markus må nøye seg med lagtempo for Joker Icopal, Daniel sykler fellesstar­t for Norge.
TERJE PEDERSEN, SCANPIX Brødrene Markus Hoelgaard, til venstre, og Daniel Hoelgaard sykler begge i Bergen, men ikke sammen. Markus må nøye seg med lagtempo for Joker Icopal, Daniel sykler fellesstar­t for Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway