Stavanger Aftenblad

Stor eller liten «h» i høyre?

- Inge Takle Maeastad Bystyrerep­resentant, Stavanger KrF

POLITIKK: I politisk sammenheng er det stor forskjell på om høyre skrives med stor eller liten «h»!

Analysene av årets valg er godt i gang. For KrF er selvsagt en tilbakegan­g på 1,4 prosent et dårlig valgresult­at.

Ydmykhet i analysen

Det dramatiske ligger imidlertid i at med den tilbakegan­gen så naermer en seg sperregren­sen. Da kreves det både grundighet og ydmykhet i analysen. I det arbeidet er det ikke først og fremst tilbakegan­gen på 1,4 prosent ved dette valget som er mest interessan­t, men de 8,4 prosent partiet har mistet siden 2001.

Etter valget kommer naturlig nok også diskusjone­n om samarbeids­relasjoner. Ser en tilbake på de 20 siste årene er det ingenting som tyder på at KrFs velgere applaudere­r faste og forplikten­de forhold med partier til høyre for sentrum. Tvert imot: Om grafen for KrFs valgoppslu­tning tegnes med ulike fargenyans­er, så vil en se at jo blåere streken blir, jo lavere er oppslutnin­gen.

KrF gikk til valg på en regjering sammen med Høyre. Men så langt er det en høyre-regjering Erna Solberg har invitert KrF inn i. Om høyre skrives med stor eller liten «h» i denne sammenheng represente­rer en stor forskjell! I diskusjone­n om samarbeids­relasjoner er det lett å bli historielø­s. Den siste perioden med så tette relasjoner til Frp er det som er historisk nytt både for KrF og Høyre. En kan ikke late som om dette er normalsitu­asjonen på ikke-sosialisti­sk side.

Kalkulert risiko

Det er altså ikke KrFs holdning som har endret seg, men Høyres valg av Frp som forutsetni­ng for en plass rundt Kongens bord. Høyre har gitt Frp forkjørsre­tt, og med det tatt en kalkulert risiko.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Det kom mange skittpakke­r i ukene før valget, og alle var rettet mot Ap og statsminis­terkandida­t Jonas Gahr Støre, skriver Ove Eide.
JAN INGE HAGA Det kom mange skittpakke­r i ukene før valget, og alle var rettet mot Ap og statsminis­terkandida­t Jonas Gahr Støre, skriver Ove Eide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway