Stavanger Aftenblad

De gamle er eldst og best

- Magnus Wikan

TEMPO-VM: Forrige sesong ble både VMog OL-gullet på tempo vunnet av kvinner over 40 år. – Med motivasjon og lidenskap kan man holde på lenge, sier Amber Neben (42).

Fysisk krevende idretter som domineres av utøvere over 40 år, kan man telle på én hånd. Men på den hånden er temporitt på sykkel for kvinner selve tommeltott­en.

Så kan man også tilføye terrengsyk­ling, der vår egen GunnRita Dahle Flesjå tok EM-bronse i juli.

Men tempo er der de godt voksne damene er aller best, i alle fall om man skal legge fjorårets to store mesterskap til grunn. Under de olympiske lekene i Rio vant amerikansk­e Kristin Armstrong gull dagen før hennes 43-årsdag, mens hennes landsvenni­nne, 42 år gamle Amber Neben, gikk til topps under verdensmes­terskapet i Qatar.

Før årets sesong lag Armstrong opp, men Neben holder fortsatt koken. I Bergen tar hun sikte på å vinne nok et gull.

– Jeg er 42 år, men jeg kommer til gå for det. Hvis Gud vil, så vinner jeg, sier hun til Aftenblade­t.

I startområd­et på Ravnanger, hvor lagtempoen startet søndag, sprudlet amerikaner­en av energi. Selv om dette er hennes 14. verdensmes­terskap, det første i 2001, er hun fortsatt blant dem som er aller mest motivert.

Det må hun vaere. Hvis ikke ville det ikke vaert mulig å holde på lenger.

– Man avhengig av å ha en indre motivasjon, for det blir bare vanskelige­re og vanskelige­re etter hvert som man blir eldre. Man bruker lenger tid på å restituere og man må ta enda bedre vare på kroppen sin, sier Neben.

Hun tar en slurk fra vannflaske­n.

– Men for dem som har mye indre motivasjon og en lidenskap til det de holder på med, er det mulig å holde på veldig lenge.

– Hva er det som motiverer deg?

–Det er Gud. Han har gitt meg dette talentet, så det er min oppgave å forvalte det, sier 42-åringen fra California.

Fordel for eldre

Alt handler selvsagt ikke om motivasjon. Temporitt i sykling er nemlig en takknemlig idrett å drive med for en moden kvinne. Belastning­en er lavere enn i mange andre idretter, og unngår man velt vil man også vaere svaert sjelden skadet.

– Utholdenhe­tsmotoren fortsetter jo bare å utvikle seg over tid. Og man blir klokere med alderen, så man gjør bedre beslutning­er når man trener og tar vare på kroppen. Sånn sett ligger mye til rette for å holde på lenge med utholdenhe­tsidrett, sier Neben.

Det er Cecilie Gotaas Johnsen enig i. Den 41 år gamle trønderen avsluttet sin sykkelkarr­iere etter søndagens lagtempo.

– Kvinner har nok også en litt annen fysisk kurve enn menn. Menn når toppen før oss, så det er nok derfor det er litt flere av oss i toppen på kvinneside­n, sier hun, og legger til:

–Amber Neben har jo også en lang sykkelkarr­iere bak seg, så hun er jo dreven og vet godt hva hun holder på med.

Sykler få ritt

Amerikaner­en legger ikke skjul på at det er mer krevende for henne å vaere syklist på toppnivå enn for hennes yngre lagvenninn­er.

Derfor har hun de siste sesongene vaert kynisk i prioriteri­ngene og gjort rittkalend­eren langt kortere.

Denne sesongen har hun bare kjørt åtte ritt før VM.

–Helt bevisst. Mitt eneste fokus i år har å vaere god under VM, sier Neben, og forklarer:

– Jeg har syklet mange ritt i min karriere, så jeg har vaert mye borte fra min mann og naermeste familie. Det er tøft. Så nå er de bare de store konkurrans­ene som motiverer meg.

Dem har hun fått lov til å prioritere av sitt nye lag, danske Team Virtu Cycling.

– Hvis Amber skulle kjørt alle rittene som de andre jentene har gjort, så hadde gnisten hennes slukket. I tillegg ville hun ha blitt utbrent, sier lagleder Jannie Sand.

Laget strekker seg langt for å la Neben leve et så normalt liv som mulig, med få reisedøgn og mye tid hjemme i USA.

– Jo eldre man blir, jo større blir behovet for å leve et normalt liv. Man har gjerne ikke en like stor lyst til å ha mange reisedager med årene. Nå kan hun leve et mer eller mindre allminneli­g liv, selv om hun også er sykkelrytt­er på toppnivå, sier Sand. For 42-åringen er det viktig. – Jeg må også begynne å forberede meg på livet etter syklingen, men jeg ønsker å kombinere det med å konkurrere på høyt nivå, sier Neben.

– Hvor lenge ser du for deg å fortsette?

–Etter VM skal jeg be noen bønner, prate med familien og ta en avgjørelse. Jeg har ikke bestemt meg, men akkurat nå heller det mot å fortsette, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway