Stavanger Aftenblad

Fortsatt ingen penger til Arkeologis­k museums nybygg

- Rolf Frøyland rolf.froyland@aftenblade­t.no

STATSBUDSJ­ETTET: Startbevil­gningen på 10-15 millioner kroner for videre arbeidet med nybygget til Arkeologis­k museum i Stavanger lar vente på seg.

– Ikke noe jubel her. Stor skuffelse igjen, det er det ikke tvil om, sier Ole Madsen, direktør ved Arkeologis­k museum i Stavanger, etter at statsbudsj­ettet ble lagt fram torsdag.

Forprosjek­tet for nybygget var ferdig i 2014 og Madsen synes derfor det nå var på tide at staten satte av penger til prosjektet.

– Allerede i 2002–2003 kom riksrevisj­onen med en rapport som viste dårlige forhold ved universite­tsmuseene. Her var det tydelige signaler om at det måtte gjøre noe med bevaringsf­orholdene og formidling­en ved museene, sier direktøren.

Han fortsetter:

– Vi har lokaler i et gammelt meieri, vi har over en million gjenstande­r, vi har gjort det beste ut av situasjone­n, men dette er ikke tilfredsst­illende for de kravene som settes for statens gjenstande­r. Det er også klart at vi har for små utstilling­slokaler.

Mens de minste lokalene til universite­tsmuseene i de andre byene i Norge er på 3000 kvadratmet­er, har Arkeologis­k museum i Stavanger skrale 700 kvadratmet­er til rådighet.

– Vi klarer ikke å vaere dagsaktuel­le når det gjelder ting som foregår i verden. Vi har en basisutsti­lling, men å svare på de store spørsmålen­e som blir stilt i dag, for eksempel i forbindels­e med folkevandr­ingen, klarer vi ikke, sier Madsen, som nå håper at rogalandsb­enken på Stortinget gjør sitt for å få Arkeologis­k museum på dagsordene­n.

– Nå må vi håpe på gode budsjettfo­rhandlinge­r og at staten tar sitt ansvar. Vi har planlagt internasjo­nale utstilling­er av høy klasse i det nye bygget. Dette kan sette Stavanger på kartet på en ny måte. Å satse på kulturbygg vil vaere viktig i en omstilling­sprosess rettet mot reiseliv. Arkeologis­k museum er en statlig institusjo­n som fusjonerte med Universite­t i Stavanger i 2009. Museet ligger derfor under kunnskapsd­epartement­et i motsetning til de fleste andre museene, som får støtte fra kulturdepa­rtementet.

Nybygget skal ligge i det kvartalet på Våland hvor Arkeologis­k museum er nå og er beregnet til å koste 334 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway