Stavanger Aftenblad

Båtrutene tynger fylkeskomm­unen

-

LEDER: Kostbare båtruter og reduserte tilskudd gjør fylkeskomm­unens økonomi enda mer anstrengt.

Rådmann Trond Nerdal tegner et dystert bilde av Rogaland fylkeskomm­unes naermeste økonomiske framtid. Samferdsel og videregåen­de skole er de største utgiftspos­tene. Fra før er fylkespoli­tikerne kjent med de ekstra kostnadene som kommer de to siste årene Tau-sambandet er i drift. Men denne ekstraordi­naere utgiftspos­ten forsvinner når Ryfast åpner i 2019. Derfor er det økte driftskost­nader på de andre båt- og ferjeruten­e som bekymrer. Staten har lagt om tilskuddso­rdningene slik at støtten til båtrutene i realiteten nesten halveres sammenlign­et med tidligere år.

Resultatet blir nullvekst i vedlikehol­d av fylkesveie­ne, klart signal om at hurtigbåtr­utene til Jørpeland også skal droppes etter Ryfaståpni­ng, samt et dypt innhogg i fylkeskomm­unens pengereser­ver, det såkalte disposisjo­nsfondet. I tillegg kommer krav om effektivis­ering på så godt som alle områder.

Rådmannen er tydelig på at politikern­e bør løfte blikket ut over 2018-budsjettet, og feste blikket på 2021. En vesentlig risikofakt­or på lengre sikt er rentene. Øker rentene på de fem milliarden­e fylkeskomm­unen har i gjeld, blir situasjone­n ytterliger­e forverret.

Kullene til videregåen­de skoler varierer i de kommende årene. Men om bare få år vil tallet på elever mellom 16 og 19 år vokse igjen. Skeisvang skole i nord trenger utvidelse. Og det samme gjelder kapasitete­n på Nord-Jaeren. Å sikte seg inn på bruk av gamle «teknikken» ved Våland i det siste tilfellet, kan vaere en god løsning.

Usikkerhet­en fører til at rådmannen også ønsker å se på oppgaver som ikke er lovpålagt. På utdannings­sektoren kan dette bety at den omfattende satsingen på laerlinger og yrkeskompe­tanse også kommer under lupen, i tillegg til enkelte andre tilbud innen utdanning. Her har fylket hatt et konstrukti­vt samarbeid med naeringsli­vet, og det er viktig å videreføre slike positive tiltak som bidrar til at utdanninge­n kommer i takt med naeringsli­vets ulike behov.

Fylkeskomm­unen påvirkes av den generelle svikten i skatteinnt­ekter. Riktignok blir effekten noe mindre for fylkeskomm­unen enn for kommunene. Men resultatet er et svakere driftsresu­ltat i en situasjon der kostnadsve­ksten er høy.

Fylkespoli­tikerne må belage seg på smalhans og på krevende prioriteri­nger i årene som kommer.

Fylkespoli­tikerne må belage seg på smalhans i årene som kommer

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Tauferja forsvinner i 2019. Men driftskost­nadene på de andre båt- og ferjeruten­e bekymrer.
TOR INGE JØSSANG Tauferja forsvinner i 2019. Men driftskost­nadene på de andre båt- og ferjeruten­e bekymrer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway