Stavanger Aftenblad

Regler for lading av elbil

-

y To alternativ­er: Mode 2: Vanlig kontakt. Mode 3: På-vegglader – enten med fast kabel eller Type 2-kontakt. y Anbefalt: DSBs klare anbefaling er å installere en Mode 3/påvegg-lader fordi denne gir best sikkerhet, lader raskt og har stor fleksibili­tet. Den synlige forskjelle­n mellom Mode 2 og Mode 3 er at en Mode 3-lader har ladeboksen skrudd fast på veggen. y Egen kurs: Dersom det legges til rette for lading fra en fast ladekontak­t, skal kontakten forsynes fra en egen kurs med maks 10A sikring. Kursen skal vaere beskyttet av en egen jordfeilbr­yter av B type. y Ikke skjøte: Ladekabel skal ikke forlenges med skjøteledn­ing grunnet fare for skade og varmgang. Unntaksvis kan skjøteledn­ing benyttes ved nødlading. elbiler og hybridbile­r i borettslag og sameie.

– Dette er en tematikk vi har jobbet med lenge. I starten var det jo kun snakk om noen stikkontak­ter fordi bilene var få, men nå er jo behovet et helt annet, sier Petter Haugneland, kommunikas­jonsleder i Norsk elbilforen­ing.

Rådgiveren reiser rundt på befaring og anbefaler den beste løsningen for installasj­on og strømbruk.

– Flere og flere ser at det blir vanskelige­re å selge dersom det ikke er mulighet for å lade elbil. Vi anbefaler alle å bruke penger på tilrettele­gging. Det er en god investerin­g i egen eiendom, mener Haugneland.

Men det er ikke bare å installere sin egen ladestasjo­n dersom sameiet/borettslag­et ikke vil ha en felles ordning. –Du må ha godkjennin­g fra styret for å sette opp egen ladestasjo­n i felles garasjeanl­egg. I tillegg må dere bli enige om hvordan du skal betale for strømmen, sier Haugneland.

Han minner om at regjeringe­n har et mål om at hele den norske bilparken skal bestå av nullutslip­psbiler innen 2025.

– Det er bare å brette opp ermene og få dette på plass slik at vi er klar til det store rushet kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway