Stavanger Aftenblad

Slik kan foreldre vite at barnehagen er god

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Foreldre bør vaere mer opptatt av hvordan barnet møtes om morgenen enn av hvor mye som henger på veggene.

– Min erfaring er at foreldre ofte tenker at barnehagen holder høy kvalitet hvis det henger mye på veggene. Men det er mye viktigere å se på samspillet mellom ansatte og barn enn hva som henger på veggene. Det er dette som sier noe om kvaliteten i barnehagen, sier Cecilie Evertsen Stanghelle, universite­tslektor ved Nasjonalt senter for laeringsmi­ljø og adferdsfor­skning ved UiS.

– Måten den voksne ønsker velkommen på sier mye om hva som skjer i barnehagen. Det skal oppleves kjekt og positivt for barn å komme i barnehagen. Det er jobben til de ansatte å vaere glade og imøtekomme­nde slik at barna føler seg velkommen når de kommer om morgenen, sier Ingunn Størksen, professor i psykologis­k pedagogikk samme sted.

Vil legge ned

Aftenblade­t skrev onsdag at barnehages­jefen i Stavanger vil legge ned en barnehage på grunn av lovbrudd. Kommunen mener at barnehagen har et gammeldags syn på barn og ikke klarer å trøste barn på en god nok måte.

– Det er trist at kunnskapen om hvordan vi best mulig kan møte barns følelsesme­ssige behov ikke har nådd mer ut. Samtidig gir dette et signal på at kommuner og fylker begynner å skjønne betydninge­n av hva omsorg er og hvordan en skal utøve riktig form for omsorg, sier Stanghelle, og forklarer hva hun ser på som en moderne måte å vise omsorg på.

– Barn er totalt avhengig av den voksne når de opplever stress og ubehag. En voksen må hjelpe barnet med å sette ord på følelsene. At en voksen kan sette seg ned og undre seg sammen med barnet om hvorfor han eller hun er urolig og siden hjelpe det med å regulere følelsene. Det handler ikke bare om en fysisk tilstedeva­erelse, men å vaere emosjonelt tilgjengel­ig. Dette er avgjørende for at et barn skal finne trygghet og trives i barnehagen, sier hun.

Sensitive voksne

Hun forklarer at barn trenger å møtes av sensitive voksne. Altså voksne som er oppriktig opptatt av hvordan barnet har det.

– Når en voksen setter seg ned med barnet og sier «nå ser jeg at du er lei deg, dette skal jeg hjelpe deg med,» laerer barnet at dette er noe vi baerer sammen. Til senere i livet laerer de at det er ikke så farlig å møte utfordring­er, for de kommer til å håndtere det sammen med andre, sier Stanghelle.

– Sensitive voksne vil gi barnet det fysiske stellet det trenger, samtidig som de er emosjonelt tilstede. De gleder seg med barnet og hjelper barnet med vonde følelser. Det handler om alltid å vaere til stede og ikke avvise vonde og triste følelser med for eksempel «det var ikke noe å vaere lei seg for» eller «ta deg sammen». Da regulerer du ikke barnets følelser.

Spontane fortelling­er

Ingunn Størksen forklarer hva et avleggs syn på barn kan vaere.

– Et eksempel når det gjelder å gjøre aktivitete­r: «Jeg er voksen, nå blir det sånn som jeg har bestemt.» Praksis som baserer seg på ny kunnskap kan vaere at den voksne har med seg lekemateri­ell og tanker om hva som kan vaere kjekt, men at man er åpen for at de vil utforske det på en annen måte, sier hun.

Størksen oppfordrer foreldre til å vaere oppmerksom­me på om barn innimellom forteller om noe kjekt de har opplevd i barnehagen.

– Hvis det aldri kommer noen spontane fortelling­er, kan det vaere et tegn på at det ikke skjer så mye nytt. Barna skal få nye opplevelse­r og erfaringer i barnehagen, sier hun.

Veiledning

Størksen og Stanghelle sier det kan få store konsekvens­er for barn om de ikke blir møtt av sensitive voksne.

– Det kan ha konsekvens­er for språkutvik­ling, sosial og emosjonell utvikling, sier de.

Størksen understrek­er at det ikke holder at barnehagea­nsatte har utdannelse, men at de stadig må reflektere og ta imot veiledning om jobben sin.

– For å holde en god kvalitet i barnehagen må de ansatte bruke planleggin­gsdagene aktivt til å ta til seg ny kunnskap, oppdatere seg og reflektere. Mange er flinke til det, men dessverre finnes det noen unntak, sier hun.

 ?? SCANPIX ?? – Det er jobben til de ansatte å vaere glade og imøtekomme­nde slik at barna føler seg velkommen når de kommer om morgenen, sier professor.
SCANPIX – Det er jobben til de ansatte å vaere glade og imøtekomme­nde slik at barna føler seg velkommen når de kommer om morgenen, sier professor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway