Stavanger Aftenblad

– Bussing var aldri et alternativ

- Terese Torgersen terese.torgersen@schibsted.com

STAVANGER: Foreldre jublet da det ble bestemt at Madlamark-elever slipper å busses til Hinna i to år mens bygging av ny skole pågår.

I forkant av kommunalst­yret for miljø og utbygging tirsdag kveld oppfordret FAU foreldre til å engasjere seg i saken og delta på møtet. Mange foreldre hadde derfor møtt opp og fulgte spent med på det som ble sagt.

– Vi er veldig fornøyd med utfallet. Vi får bevart tilknytnin­gen til naermiljøe­t. At elevene må sitte i midlertidi­ge bygg har ikke noe å si. Skole er mer enn undervisni­ng. Nå får elevene den trygge rammen som de trenger, sier FAU-leder Ronny Haldorsen på Madlamark skole.

Nei til forslaget

Tirsdag kveld stemte politikern­e over administra­sjonens forslag om å busse elevene fra Madlamark skole til Hinna, mens bygging av ny skole pågår.

Det er allerede vedtatt at det skal bygges ny skole på Madlamark og det er bevilget midler til dette for perioden 2017–2020. Det skal bygges nye skolelokal­er, ny avdeling for spesialavd­elingen (STOLT), ny idrettshal­l og rehabilite­re eksisteren­de svømmehall.

Administra­sjonen foreslo at det skulle leies midlertidi­ge skolelokal­er på Teknikken på Våland eller ved Jåttå videregåen­de skole avdeling Hinna.

Bakgrunnen for alternativ­et var at dette var et rimeligere alternativ enn å plassere midlertidi­ge brakker ved Madlamark skole. Elevene skulle da bli sendt med buss til Hinna som er en busstur beregnet til mellom 10 og 20 minutter, som er innenfor anbefalt grense. Det bekreftet avdeling for oppvekst og levekår til rådmannen. Det ble enstemmig vedtatt at elevenes hensyn blir satt foran økonomiske hensyn.

Da det ble enstemmig vedtatt at det heller skal settes opp brakker i skolegårde­n enn å busse elevene frem og tilbake til Hinna, klappet foreldrene og løp ut av salen.

– Det er et alternativ som aldri har vaert oppe politisk i kommunalt styre eller annet politisk møte. Da vi synes det er urimelig at elevene skulle busses til en annen bydel. Alternativ­et var praktisk vanskelig og ikke saerlig miljøvennl­ig, sier Per A. Thorbjørns­en, leder for kommunalst­yret for miljø og utbygging.

Det har blitt satt av 270 millioner kroner til å bygge ny skole og til å betale for midlertidi­ge brakker til elevene. Av det beløpet er det satt av 23 millioner kroner til å leie de midlertidi­ge brakkene.

Midlertidi­ge brakker

– Vi syntes det var mye penger å bruke på å leie brakker som elevene skal bruke i byggeperio­den og ønsket derfor å sende saken rundt en gang til for å se om vi kunne finne et rimeligere alternativ, sier Thorbjørns­en. Det vil bli plassert en brakkerigg i 2 etasjer på Madlamark skole som dekker skolens behov sier Leidulf Skjørestad, direktør for bymiljø og utbygging Stavanger kommune.

Brakkene vil bli plassert adskilt fra byggeområd­ene og vil gi god avstand mellom byggeplass og skole.

– Det vil vaere en byggeplass ved siden av brakkene. Elevene vil se og merke bygningsar­beidet, men foreldrene har sagt klart ifra at det er bedre enn å busse elevene til Hinna. Det er ikke lenge siden vi gjorde noe liknende på Eiganes, så det kommer til å gå bra, sier Skjørestad.

Ulempen med å ha brakker er de høye kostnadene for leie av modulene.

– Vi skal nå se på om det er mer økonomisk hensiktsme­ssig å kjøpe brakkene enn å leie de. Men uansett om de blir kjøpt eller leid, blir de flyttet bort fra området så fort skolen står ferdig, sier Skjørestad

Det vil bli tatt opp i kommunalst­yret for miljø og utbygging om det er mer hensiktsme­ssig å kjøpe disse brakkene enn å leie modulene.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Leder i kommunalst­yret for Miljø og utbygging Per A. Thorbjørns­en sier at det var uaktuelt å sende elevene med buss i byggeperio­den.
LARS IDAR WAAGE Leder i kommunalst­yret for Miljø og utbygging Per A. Thorbjørns­en sier at det var uaktuelt å sende elevene med buss i byggeperio­den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway