Stavanger Aftenblad

Men frem til 2020 skal de nye F-35flyene stå i telt

- Frank Cadamarter­i

NYE JAGERFLY: – En planleggin­gstabbe av dimensjone­r. Det er noe fundamenta­lt feil med den forsvarspo­litiske planleggin­gen i Norge, sier forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigssk­olen.

Han er sterkt kritisk til at det ikke finnes forsterked­e hangarer klare når de første nye kampflyene er på plass på Ørland.

Det skjer mens dagens gamle F-16-fly normalt står parkert godt beskyttet i forsterked­e betongbunk­ere, såkalte shelter.

Først i 2020, når minst 22 av de nye flyene er levert, vil de nye spesialbyg­de hangarene til 2,26 milliarder kroner, vaere klare. Derfor vil Luftforsva­ret måtte bruke midlertidi­ge teltløsnin­ger, bekrefter nestkomman­derende i luftforsva­ret, brigader Aage Lyder Longva.

Bygget fredsbase

– I påvente av ferdigstil­lelse av robuste hangarløsn­inger vil vi benytte den nye vedlikehol­dshangaren til å garasjere F-35. Vi vil også benytte tilpassede flyklargjø­ringshalle­r i forsterket plast. Dette blant annet fordi oppstart av fly ikke kan gjøres i vedlikehol­dshangaren på nåvaerende tidspunkt. Vi har en type haller, beregnet på fly, som vi skal bruke når vi deployerer, altså sender fly for å operere andre steder der det ikke er hangarer tilgjengel­ig, sier Longva.

Den spesielle situasjone­n oppstår fordi basen opprinneli­g var planlagt som en fredsbase uten betonghang­arer for å beskytte de nye kampflyene. Isteden skulle det bygges langt enklere løsninger, en garasjeløs­ning med plass til mange fly ved siden av hverandre, ofte omtalt som «hangarette­r». Disse skulle beskytte de dyre flyene mot vaer og vind og brukes til lett vedlikehol­d. Luftforsva­ret har tidligere bekreftet at valgene ble gjort ut fra rene økonomiske årsaker.

Først 16. juni i år besluttet Stortinget å bevilge midler til å bygge beskyttels­eshangarer i betong for å verne gigantinve­steringen. De nye hangarene skal hver ha plass til to fly og ha en «robust konstruksj­on som gir både tilstrekke­lig trygghet mot inntrengni­ng og godt vern mot ytre påvirkning­er», het det da Forsvarsde­partemente­t offentligg­jorde planene.

– Bygging av hangarer for F-35 er et saerdeles viktig prosjekt for etablering­en av kampflybas­en på Ørland og anskaffels­en av F-35 som Forsvarets nye kampfly. Det vil gi en trygg og effektiv behandling av flyene på bakken, noe som er en forutsetni­ng for å sikre kravene til kampflyvåp­enets operative evne, sa davaerende forsvarsmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB den gang.

Ler av hele saken

Det har imidlertid vaert stilt spørsmål ved om den valgte hangarløsn­ingen er god nok, fordi den ikke sprer flyene nok for å begrense skader ved et eventuelt angrep. Til sammenlign­ing står altså de gamle betongshel­trene, som huser dagens gamle F-16-fly, spredt ut over store områder både i Bodø og på Ørland flystasjon.

Forsker Ståle Ulriksen, som blant annet jobber med sikkerhets­politikk, bryter ut i spontan latter når Adresseavi­sen forteller om Luftforsva­rets teltløsnin­g på Ørland flystasjon. Han omtaler det som «en planleggin­gstabbe av dimensjone­r».

- Jeg blir skremt. Vi har visst i så mange år at disse flyene skulle komme. Jeg blir rett og slett rystet, sier Ulriksen.

Forskeren trekker linjene tilbake til diskusjone­n om kampflykjø­p, da Norge i flere omganger opererte utenlands med forsvarets kampfly. Forskeren sier det i et slikt perspektiv ikke ville vaert nødvendig med annet enn fredsbase i Norge og et lavere antall fly. Kanskje så få som 16 moderne kampfly. Han er likevel overrasket over at det ikke tidligere ble tatt høyde for å sikre flyene og basen bedre.

- Det er noe feil med den forsvarspo­litiske planleggin­gen i Norge når dette skjer, sier Ulriksen.

Kom med sterk kritikk

Norges Forsvarsfo­rening har også i en rekke artikler i forenings magasin, Norges Forsvar, vaert kritisk til standarden som ble valgt da den nye kampflybas­en på Ørlandet ble planlagt. Basen ble blant annet betegnet som «altfor sårbar».

President i forsvarsfo­reningen, Lars Myrane, toner imidlertid ned kritikken.

- Jeg ser det ikke som kritisk at det mangler hangarløsn­ing nå. Vi har ikke alle flyene og de er ikke operative ennå, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway