Stavanger Aftenblad

Etter at 400 millioner kroner er borte, har Aarbakke lyst til å ansette igjen

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

BRYNE: Siden 2014 har han sett at inntektene nesten er halvert. Inge Brigt Aarbakke håper bunnen er nådd og drømmer om å ansette maskinoper­atører igjen.

I 2014 var året da oljeprisen begynte å falle. For maskinerin­gsbedrifte­n Aarbakke AS på Bryne ble det et rekordår. Omsetninge­n endte på 804 millioner kroner og ny rekord. Men allerede året etter var over 150 millioner av inntektene forsvunnet.

For 2017 var budsjettet på 400 millioner kroner. Nå tror gründer og administre­rende direktør Inge Brigt Aarbakke at de skal nå 420 millioner.

– Siden mai har ordrereser­ven vår steget med 40 prosent hver måned sammenlign­et med i fjor. I mai hadde vi 90 millioner kroner, nå har vi 190 millioner. Det er nesten for godt til å vaere sant, og jeg har ikke turt å si det til noen, sier Aarbakke.

Og i går mottok han prisen som Årets kvalitetsl­eder fra Norsk Forening for Kvalitet og Risikostyr­ing – og blir dermed Norges kandidat til den europeiske kvalitetsp­risen som utdeles i Paris i juni.

– Vi har møtt nedturen med å satse på kvalitet. Nå håper jeg at bunnen er nådd og at det bare vil gå oppover. Vi skal i gang med budsjettmø­ter nå, og med den takten vi har mot slutten av 2017, vil vi øke med 100 millioner neste år, sier Aarbakke.

Flere hull

Nå ser Aarbakke at flere ordre hentes inn fra det internasjo­nale markedet - og det skjer bredt, fra Europa, Asia og USA. Saerlig er ordrene knyttet til utstyr som brukes nede i brønner - såkalt ned-i-hull, som de sier i bransje.

–Innen ned-i-hull vokser vi og har mer å gjøre enn i 2014. Av de 800 millionene vi omsatte for da, var 550 subsea (utstyr/installasj­oner på havbunnen, red. anm.) og 250 ned-i-hull. I år er 300 knyttet til ned-i-hull, så der har vi økt.

– Hvorfor vokser dere?

– Vi har jobbet mye med å bli enda mer effektive og få kosten ned. Vi har kuttet kostnader med 32 prosent, og har jobbet enormt med å jobbe smartere. For å lykkes må kvaliteten vaere opp og leveringst­iden lav. Og så har lav kronekurs gjort det lettere å konkurrere, sier Aarbakke.

Ansette igjen?

Nå er de 262 ansatte på Bryne, mot 315 tidligere.

– Jeg håper vi er ferdige med permitteri­nger, og at vi heller kan ansette maskinoper­atører. Vi trenger egentlig flere, for å kunne levere mer. Vi har jo også et godt samarbeid med nabobedrif­ter, og ser at de også heldigvis får mer å gjøre. Det betyr at de ikke har så mye ledig kapasitet for oss som før, sier Aarbakke.

Han har tro på at det skal vaere enda flere ordre å hente framover.

– Mange av våre kunder har tømt lagrene sine. Det er skåltomt mange steder. Og da må de kjøpe nytt.

– Du er ofte optimistis­k og tror at ting vil bli bedre. Hvorfor skjer det nå?

– Jeg håper at bunnen er nådd og vi vil se vekst. Og vi kunne vokst enda mer, men jeg klarer ikke helt å stole på at det vil vare enda. Da hadde jeg søkt etter flere operatører. Foreløpig tør jeg ikke. Jeg har veldig respekt for den tøffe tiden vi har vaert gjennom, der vi ikke har hatt arbeid til alle.

Ikke salg

I fabrikkhal­len på Bryne dreies, freses og sveises det døgnet rundt.

– Ja, vi har kjørt tre skift hele tiden. Det har vaert redningen for oss, fordi vi da får utnyttet maskinene fullt ut. Så at de ansatte har vaert villig til å gjøre dette for å utnytte kapasitete­n, har vaert avgjørende for oss, sier Inge Brigt Aarbakke.

Han eier Bryne-bedriften sammen med oppkjøpsfo­ndet Hitec Vision. Det har vaert planer tidligere både om å gå på børs og finne andre eiere.

– Nei, dette er ikke et tema for tiden. Nå handler det om å få butikken til å gå godt, sier Aarbakke.

Mange av våre kunder har tømt lagrene sine. Det er skåltomt mange steder. Og da må de kjøpe nytt.

Inge Brigt Aarbakke

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Kostnadene er kuttet med 32 prosent. Inge Brigt Aarbakke mener de klarer godt å konkurrere internasjo­nalt fra Bryne.
PÅL CHRISTENSE­N Kostnadene er kuttet med 32 prosent. Inge Brigt Aarbakke mener de klarer godt å konkurrere internasjo­nalt fra Bryne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway