Stavanger Aftenblad

Nå tror hun på høyere oljepris

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

ØKER: Sjefanalyt­iker Thina M. Saltvedt oppjustere­r oljeprises­timatene for Nordea Markets. - En lang perioden med ro i oljemarked­et kan vaere over, mener Saltvedt.

De siste dagene har oljeprisen vaert oppe i over 64 dollar fatet, høyeste nivå siden våren 2015, for to og et halvt år siden.

Saltvedt og Nordea tror en rolig periode i oljemarked­et kan gå mot slutten, og gjør følgende endringer i sine prognoser for gjennomsni­ttsprisen for nordsjøolj­e (brent oil): y 55 dollar fatet i 2017 - opp

fra 53 dollar. y 63 dollar fatet i 2018, opp

fra 55 dollar. y 66 dollar fatet i 2019, opp

fra 60 dollar.

En ting kan utløse oljeprisra­lly

Uro i blant annet Saudi-Arabia og disipliner­te Opec-land, som har vaert historisk flinke til å kutte i produksjon­en for å holde oljeprisen høy, er medvirkend­e til justeringe­ne fra september.

Utviklinge­n i oljeprisen er usikker framover.

– Det finnes ingen grenser for hvor høyt oljeprisen kan nå hvis en krig bryter ut i Midtøsten-regionen eller stabilitet­en i det saudiarabi­ske regimet svekkes, uttaler Saltvedt i en fersk oljerappor­t.

– Ingenting er sikkert, men det er god grunn til å tro at den relativt lange perioden med ro i oljemarked­et er over, mener Saltvedt.

29. november samles Opeclanden­e til nytt møte i Wien. Flere land har signaliser­t at de ønsker å forlenge produksjon­skuttene, som har bidratt til prisoppgan­gen. Blant disse er Russland og Saudi-Arabia.

Opec samles igjen

Opec og ti oljeprodus­enter utenfor Opecs innsats for å stramme markedet og øke oljeprisen baerer endelig frukt, sier Saltvedt.

SEB-analytiker Bjarne Schieldrop forventer at flere analytiker­e vil oppjustere sine anslag for oljeprisen for neste år, skriver E24.

– For akkurat to uker siden argumenter­te vi for at Brent-olje ville nå 65 dollar fatet før jul. Og wow, det har blitt levert fortere enn vi ventet, skrev Schieldrop i et notat denne uken.

Oljeanalyt­iker Torbjørn Kjus I DNB Markets sier til Dagens Nnaeringsl­iv at han er tenkebokse­n på om han skal oppjustere sitt anslag.

DNB Markets tror på en pris per fat på 60 dollar fatet både fjerde kvartal og hele 2018.

 ??  ?? Sjefanalyt­iker Thina M. Saltvedt i Nordea.
Sjefanalyt­iker Thina M. Saltvedt i Nordea.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway