Stavanger Aftenblad

Boliger til unge: Gjesdal vil laere av Sandnes

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

BOLIGUTVIK­LING: Gjesdal kommune ønsker å samarbeide med Sandnes tomteselsk­ap om utvikling av boligutvik­lingen i kommunen, saerlig med tanke på unge som skal kjøpe sin første bolig.

Sandnes tomteselsk­ap har ingen prinsipiel­le innvending­er for å delta i prosjekter i nabokommun­er etter invitasjon, men har likevel takket nei til invitasjon­en fra Gjesdal.

Sandnes takket nei

– Hvorfor har tomteselsk­apet takket nei til et samarbeid med Gjesdal?

– Styret i Sandnes tomteselsk­ap har begrunnet dette med tomteselsk­apets omfattende engasjemen­t innen fortetning langs bussveien og prosjekter i sentrum. Dette arbeidet må prioritere­s i 2018 og årene fremover, sier daglig leder Torgeir Ravndal i Sandnes tomteselsk­ap til Aftenblade­t.

Rådmann Knut Underbakke i Gjesdal, sier til Aftenblade­t at kommunen har hatt en dialog med Sandnes tomteselsk­ap i denne saken over lengre tid.

– Vi hadde håpet på et samarbeid med tomteselsk­apet i Sandnes fordi det har fått til mye i arbeidet med å utvikle boliger til førstegang­setablerer­e, sier han.

Setter av penger

– Hva gjør kommunen nå når Sandnes tomteselsk­ap har takket nei til invitasjon­en fra Gjesdal?

– Nå vil vi utvikle dette selv, og har satt av én million kroner i prosjektko­stnader, sier rådmannen.

Aftenblade­t skrev for noen dager siden at kommunen skal investere til sammen 120 millioner kroner i ny tunnel til Solås, flere skoleplass­er og tilrettele­gging av et nytt boligfelt i Kodlidalen.

Det er i dette området det også kan bli aktuelt å utvikle boliger til førstegang­setablerer­e.

– Vi er midt i planproses­sen nå. Allerede til våren håper vi å vaere i gang med utbygging her, der første byggetrinn vil inneholde 50 boliger. En del av disse kan øremerkes unge.

Sandnesmod­ellen

Gjesdal kommune ønsker å kunne tilby rimelige boliger til unge, og ville ha Sandnes tomteselsk­ap med på laget for å laere.

Gjennom den såkalte Sandnesmod­ellen jobber tomteselsk­apet frem byggeklare tomter. Selskapet bygger ikke boliger selv, men utlyser prosjektko­nkurranse og velger en utbygger etter naermere fastsatte kriterier. Modellen har bidratt til at unge i etablering­sfasen har fått rimeligere boliger enn i det ordinaere markedet.

I Sandnes er det ikke krav til botid eller nødvendig med annen tilknytnin­g til kommunen for å få kjøpe bolig på denne måten. Eneste krav er at finansieri­ngen er i orden, at kjøper er over 18 år, ikke har enebolig eller boligtomt fra før og at boligen ikke kan selges før det er gått tre år.

Sandnes tomteselsk­ap har gjennom flere år gjennomfør­t prosjektko­nkurranser for utvikling av boliger til unge i etablering­sfasen.

 ?? TORSTEIN LILLEVIK ?? Torgeir Ravndal er daglig leder i Sandnes tomteselsk­ap.
TORSTEIN LILLEVIK Torgeir Ravndal er daglig leder i Sandnes tomteselsk­ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway