Stavanger Aftenblad

Egersunder­ne rasler med faklene for sykehustil­bud

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

DALANE: Helse Stavanger trenger penger til nytt sykehus i Stavanger. Det kan føre til nedleggels­e av tilbudet i Egersund. Nå diskuteres fakkeltog og aksjoner.

Det finnes ikke lenger noe som heter Egersund sjukehus selv om mange egersunder­e tviholder på navnet. Det er allerede mange år siden lokalsykeh­uset ble redusert til en avdeling på SUS. Nå kalles avdelingen 2 Øst og driver med rehabilite­ring. Det kommer pasienter fra hele fylket til Egersund. 38 ansatte er tilknyttet sengeposte­n.

– Det er viktig for oss å få fram at dette ikke handler om et lokalt tilbud. Det er derfor ikke først og fremst Egersund som rammes, men hele Rogaland, sier seksjonsle­der Gro Ege Tønnesen til Aftenblade­t.

For et par år siden kunne det vaert kroken på døren i Egersund. Da ble et par av tilbudene nedlagt. Etter mye press møtte representa­nter fra SUS et samlet kommunesty­re i Eigersund og lovet å bygge opp 2 Øst for å ta i mot pasienter til rehabilite­ring.

Klinikksje­f Elisabeth Faru var nylig i Egersund og informerte om at avdelingen nå skal konsekvens­utredes. Aftenblade­t har snakket med ansatte som føler seg litt lurt. Konsekvens­utredes tolkes som et annet ord for nedleggels­e.

Samlet

Aftenblade­t har snakket med de politiske gruppelede­re i Eigersund. I denne saken er de enige. Avdelingen i Egersund må bestå.

– Jeg er ikke redd for å si at det går mot fakkeltog og aksjoner hvis avdelingen blir foreslått nedlagt, sier ordfører Odd Stangeland (Ap).

Mens prøvefakle­ne tennes, minner gruppelede­r John Mong (KrF) om at det samtidig er viktig å spille ballen inn også hos sentrale myndighete­r. Dette er mer enn en lokal og regional sak. Han får full støtte av ordfører Stangeland.

– Jeg tror ikke at styret på SUS ønsker å legge ned i Egersund, men de har fått et umulig oppdrag fra Stortinget og regjeringe­n. De skal bygge et nytt sykehus og for å finne penger til det, må de legge ned tilbud i distriktet. Jeg mener styret får si fra til sentale myndighete­r at det går ikke, pengene må finnes andre steder.

– Men hvor?

– Den økonomiske effekten må tas ut etter at bygget er reist og et mer effektiv sykehus er i drift. Det blir veldig feil å gjøre det i forkant.

Sentralise­ring

Stangeland mener denne saken rører ved fundamenta­le spørsmål. Hva vil vi med dette landet? Er det slik nå at det kun skal gis helsetilbu­d i noe få, store byer?

– Slike spørsmål bli så tydelige i denne saken fordi tilbudet i Egersund er så riktig og så godt. Det er gode grunner for at rehabilite­ring ligger utenfor det store sykehuset. Det er gode grunner for at tilbudet er en mellomstas­jon etter sykehus og før pasienten skal hjem.

Elisabeth Farbu er klinikksje­f på SUS. Hun forsikrer at en konsekvens­utredning er en konsekvens­utredning, ikke en utredning for nedleggels­e.

– Vi skal utrede hva konsekvens­ene blir hvis vi avvikler 2 Øst i Egersund. Vi er opptatt av konsekvens­ene for pasientene, drift og økonomi. Det vi kommer fram til skal gi beslutning­sgrunnlag for styret. Utredninge­n skal skje i et tett samarbeid med kommunen og de ansatte.

Hun forstår bekymringe­n i Egersund siden det bare er 2,5 år siden forrige gang det var snakk om nedskjaeri­nger.

– Vi er klar over at Egersund er en veldrevet post med gode tilbakemel­dinger fra pasientene, sier hun og legger til at bakgrunnen for saken er at sykehuset har vaert gjennom krevende prosesser med nedleggels­e av plasser ved ulike avdelinger på Våland.

– 2 Øst i Egersund er på ingen måte først ut, sier Farbu.

Jeg tror ikke at styret på SUS ønsker å legge ned i Egersund, men de har fått et umulig oppdrag fra Stortinget og regjeringe­n. De skal bygge et nytt sykehus og for å finne penger til det, må de legge ned tilbud i distriktet.

Ordfører Odd Stangeland

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Halvor Thengs (SV), ordfører Odd Stangeland (Ap), Anette Hoås (V), Torunn Helen Røkenes Van Silfhout (2 Øst), Frank Emil Moen (Ap), Leif Erik Egaas (H) og John Mong (KrF) prøvetenne­r fakler i tilfelle de trengs for å svare 2 Øst.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Halvor Thengs (SV), ordfører Odd Stangeland (Ap), Anette Hoås (V), Torunn Helen Røkenes Van Silfhout (2 Øst), Frank Emil Moen (Ap), Leif Erik Egaas (H) og John Mong (KrF) prøvetenne­r fakler i tilfelle de trengs for å svare 2 Øst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway