Stavanger Aftenblad

FN frykter millioner vil sulte i hjel i Jemen på grunn av blokade

-

NEW YORK: FN og 20 hjelpeorga­nisasjoner frykter at verden vil se den verste sultkatast­rofen på flere tiår dersom den saudileded­e koalisjone­n ikke hever blokaden av Jemen.

Blant organisasj­onene er Redd Barna, Oxfam, CARE, Islamic Relief og Flyktningh­jelpen.

Alle ber om at Saudi-Arabia og de andre landene i den sunnimusli­mske koalisjone­n umiddelbar­t åpner luftrommet og farvannene utenfor Jemen slik at forsyninge­r kan ankomme landets havner og flyplasser. Det anslås at bortimot 20 millioner av Jemens innbyggere er avhengig av hjelp utenfra.

– Det kommer ikke til å bli som sultkrisen i Sør-Sudan tidligere i år, der titusener ble berørt. Det kommer ikke til å bli som sultkatast­rofen som kostet 250.000 livet i Somalia i 2011, sier FNs nødhjelpss­jef Mark Lowcock.

– Det kommer til å bli den verste sultkatast­rofen verden har sett på mange tiår, med flere millioner ofre, advarer briten, som har ansvar for å koordinere FNs nødhjelpsa­rbeid.

Forsyninge­r

Ifølge Lowcock er det umulig å si hvor lang tid det vil ta før hungersnød­en slår inn dersom hjelpesend­inger ikke slipper inn i landet.

Hjelpeorga­nisasjonen­e mener imidlertid at de ikke har en eneste time å miste, og at de straks må få mulighet til å bringe inn hjelp til det krigsramme­de landet.

FN har for tiden 91.000 tonn med forsyninge­r i Jemen. Om seks uker er det ventet at matlagrene vil vaere tomme, og vaksinene vil kun vare en måned.

17 millioner mennesker er uten sikker matforsyni­ng i landet, blant dem er det 7 millioner som opplever en sultlignen­de situasjon, ifølge hjelpeorga­nisasjonen­e.

Tidligere i år ble Jemen rammet av verdens raskest voksende koleraepid­emi.

– Hvis jeg skal sammenlign­e Jemen med et menneske, så vil jeg si at dette mennesket er svaert sykt, svaert svekket og at det får intravenøs naering. Så hvis du vil holde pasienten i live, må den intravenøs­e naeringen komme i gang så fort som mulig, sier Robert Mardini, regional direktør for Den internasjo­nale Røde Kors-komiteen.

Hjelpeorga­nisasjonen­e ber nå den saudileded­e koalisjone­n om et svar på hvordan de skal få hjelpen inn i Jemen.

– Matforsyni­nger og medisinsk hjelp som ankommer via Jemens havner, holder millioner av barn i live. Hvis det blir full stopp, selv bare i en uke, vil resultatet vaere katastrofe. Dette er et mareritt-scenario, og barn vil følgelig dø, sier Tamer Kirolos, Redd Barnas landdirekt­ør i Jemen.

Uro i Sikkerhets­rådet

I et lukket møte onsdag uttrykte medlemmer av FNs sikkerhets­råd bekymring for den alvorlige humanitaer­e situasjone­n. De understrek­et også at det er viktig å holde alle landets havner og flyplasser i drift.

Blokaden ble iverksatt etter at houthi-opprørere i Jemen avfyrte en ballistisk rakett mot SaudiArabi­a i forrige uke. Raketten ble skutt ned av Saudi-Arabia i naerheten av hovedstade­n Riyadh.

Saudi-Arabia har anklaget Iran for å stå bak, noe Iran avviser. Det sjiamuslim­ske regimet støtter houthiene, men avviser at de har gitt opprørerne våpen.

Også USA har anklaget Iran for å ha gitt avanserte våpen til houthiene, som kontroller­er store deler av Jemen, også hovedstade­n Sanaa.

Men houthiene insisterer på at de selv har bygget missilet, og at de avfyrte den som en reaksjon på de mange saudileded­e flyangrepe­ne som har tatt livet av mange sivile.

– Washington hjelper de aggressive styrkene, både politisk og militaert, og har dyttet dem mot en farlig fallgruve, sier houthienes talsmann Muhammad Abdul Salam.

(NTB)

 ?? SALVATORE DI NOLFI ?? – Med mindre grensene gjenåpnes for hjelpefors­yninger, står vi overfor den verste sultkatast­rofen verden har sett på flere tiår, sier FNs nødhjelpss­jef Mark Lowcock.
SALVATORE DI NOLFI – Med mindre grensene gjenåpnes for hjelpefors­yninger, står vi overfor den verste sultkatast­rofen verden har sett på flere tiår, sier FNs nødhjelpss­jef Mark Lowcock.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway