Stavanger Aftenblad

Britisk utviklings­minister felt av møter i Israel

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

SPARKET: Storbritan­nias utviklings­minister Priti Patel unnlot å informere resten av regjeringe­n om møter med israelske statsråder og tjenestepe­rsoner, i strid med regjeringe­ns politikk og protokoll.

Dersom Priti Patel ville holde sine møter med israelske statsråder hemmelige, gjorde hun feil etter feil. Møtene foregikk nemlig i det åpne, hun lot seg avbilde, og møtene ble omtalt i sosiale medier.

Dermed var nok ikke møtene hemmelige som sådan. Likevel har i alt 14 møter felt henne som statsråd.

Møter på ferie

Hvorfor brukte hun sin ferie i Israel i august på politiske møter uten at hun teknisk sett var på jobb som Storbritan­nias utviklings­minister? Hvorfor valgte hun å besøke den israelskok­kuperte Golanhøyde­ne, når Storbritan­nia ikke offisielt har anerkjent denne okkupasjon­en?

Og hvorfor unnlot hun å fortelle sine regjerings­kollegaer om møtene med israelske beslutning­stakere, inkludert statsminis­ter Benjamin Netanyahu?

Hvorfor deltok hun i det hele tatt på politiske møter i et følsomt område uten å koordinere med kollegaen som har ansvaret for området?

Onsdag måtte Priti Patel derfor haste hjem fra et utenlandsb­esøk i Uganda – i et kappløp med et økende press for å få henne oppsagt.

May i klemme

For statsminis­ter Theresa May var det ikke akkurat ideelt. Det er bare et par dager siden at en annen statsråd måtte trekke seg på grunn av anklager om usømmelig opptreden. To andre regjerings­kollegaer blir også undersøkt i en sak som omhandler seksuell trakasseri­ng. Og Mays utenriksmi­nister, Boris Johnson, har havnet i uføret etter å angivelig ha «forsnakket seg» i en sak som omhandler en britisk statsborge­r som er fengslet i Iran, og som vil bli gjenstand for en ny rettssak som følge av utenriksmi­nisterens forsnakkel­se.

«Er dette virkelig det beste britisk diplomati har å tilby?», spør avisen The Guardian.

Priti Patel er ellers en erfaren politiker. Hun har vaert representa­nt i Underhuset siden 2010.

 ??  ?? Priti Patel fikk onsdag kveld sparken som minister.
Priti Patel fikk onsdag kveld sparken som minister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway