Stavanger Aftenblad

Vi vil beholde fastlegen

- Bent Høie Helse- og omsorgsmin­ister, H

HELSEPOLIT­IKK: Vi er enige om at fastlegeor­dningen må forbedres og rustes for fremtiden. Fordi den beste legen er den faste legen.

Når du bekymrer deg for smertene i ryggen eller minstemann­s feber, betyr det mye å komme til en lege som kjenner både deg og minsten. Når du har kroniske lidelser og helseplage­r som ikke går over, er det godt å slippe å fortelle sykehistor­ien sin igjen og igjen til stadig nye leger.

Jeg tar det på alvor

Aftenblade­t peker 5. november på at mange kommuner strever med å rekruttere fastleger. Avisen forventer at jeg tar det på alvor. Det gjør jeg i høyeste grad.

Noen hevder at fastlegeor­dningen er i ferd med å bryte sammen. Det stemmer ikke. Vi har god legedeknin­g med faerre innbyggere per fastlege enn mange andre land. Siden 2013 har det kommet om lag 330 nye fastleger inn i ordningen. Det er om lag 160 flere leger enn det var behov for ut fra befolkning­sveksten.

Bekymrings­fullt

Men det er bekymrings­fullt at kommuner sliter med å rekruttere fastleger, og dermed sliter med å gi innbyggern­e helsetjene­stene de trenger. Det er bekymrings­fullt at fastleger forteller at oppgavene blir så mange at helt alminnelig­e arbeidsdag­er strekker seg til langt på kveld. Det er bekymrings­fullt at fastlegene stadig blir eldre og at de yngre legene styrer unna fastlegepr­aksisene fordi de vil prioritere familie og fritid.

Noen mener flere fastleger er løsningen. Jeg mener det bare er en del av svaret. Flere fastlegehj­emler vil jo ikke gjøre det lettere å rekruttere leger for kommuner som allerede sliter med å rekruttere. Jeg mener det derfor er viktig med også andre grep.

Vi må vurdere å kutte ned på fastlegene­s oppgaver. Derfor har jeg gitt Helsedirek­toratet i oppdrag å kartlegge hvilke arbeidsopp­gaver fastlegene bruker tid på. Kartleggin­gen skal vi bruke til å diskutere hva legene skal prioritere og hva de ikke skal prioritere.

Trygger for yngre leger

Vi må gjøre det tryggere for unge leger å bli fastleger. Derfor har vi gitt økonomisk støtte til et pilotprosj­ekt på Vestlandet der unge leger får tilbud om fastlegest­illinger med fast lønn, mens de spesialise­rer seg i allmennmed­isin. Det gir trygghet under utdanninge­n og i oppstarten av jobben som fastlege.

Vi må sørge for mer helhetlige helseog omsorgstje­nester i kommunen. Derfor tar vi initiativ til mer teamarbeid og mer samarbeid. Det vil ikke bare vaere et gode for pasientene i form av mer helhetlige helsetjene­ster i kommunene. Det vil også vaere et gode for dem som arbeider der – ikke minst fastlegene.

Mange fastleger har liten kontakt med sine oppdragsgi­vere i kommunene. Derfor utfordrer og oppfordrer vi kommunene til å knytte fastlegene tettere til seg og til resten av helse- og omsorgstje­nesten. Derfor starter vi nå forsøk med primaerhel­seteam, der fastleger skal arbeide sammen med sykepleier­e og helsesekre­taerer. Sykepleier­ne vil kunne avlaste med oppfølging av pasienter med langvarige helseplage­r.

Kompetanse­heving

Vi må heve kompetanse­n i kommunene. Derfor sørger vi for flere fagfolk og mer kompetanse. Jo faerre fagfolk det er i kommunene – jo flere oppgaver faller på fastlegene. Vi har sørget for naer 300 nye psykologer ute i kommunene, og vi har styrket skolehelse­tjenesten og helsestasj­onene med mer en milliard kroner. I tillegg er vi i gang med et storstilt kompetanse­løft i den kommunale helseog omsorgstje­nesten som innebaerer at mange får tilbud om utdanning og videreutda­nning. Det er ikke bare fastlegeor­dningen som må rustes for fremtiden. Det må hele helse- og omsorgstje­nesten i kommunene.

Vi skal nå evaluere fastlegeor­dningen. Jeg har dialog med Legeforeni­ngen og KS om hvordan vi skal gjøre dette på en god måte. Vi vil også ha dialog om hva som må gjøres på kort sikt, mens evaluering­en pågår.

 ?? COLOURBOX ?? «Vi må vurdere å kutte ned på fastlegene­s oppgaver. Derfor har jeg gitt Helsedirek­toratet i oppdrag å kartlegge hvilke arbeidsopp­gaver fastlegene bruker tid på», skriver Bent Høie.
COLOURBOX «Vi må vurdere å kutte ned på fastlegene­s oppgaver. Derfor har jeg gitt Helsedirek­toratet i oppdrag å kartlegge hvilke arbeidsopp­gaver fastlegene bruker tid på», skriver Bent Høie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway