Stavanger Aftenblad

Utbygginge­n er en viktig del av Stavangers fremtid

- Nicolay Schreuder Prosjektdi­rektør, Bane NOR Eiendom

PARADIS-UTBYGGINGE­N: Ønsker vi å henge med som storby-region i en fremtid preget av utvikling og fortsatt vekst, må vi gå i oss selv og forandre holdningen­e våre til bruk av transport generelt og bilen spesielt.

Det har i den senere tid dukket opp flere ulike meningsytr­inger om Paradis-utbygginge­n og Consul Sigval Bergesens vei. Senest i et debattinnl­egg fra den engasjerte beboeren, Erik Bertheusse­n, den 7. november. Her er presisjons­nivået rundt vesentlige fakta i saken så svakt at undertegne­de ser seg nødt til å kommentere.

ROM Eiendom, nå Bane NOR Eiendom, har aldri søkt om dispensasj­on fra gjeldende regulering­splan i Paradis. Vi har på vanlig vis fremmet en ny detaljregu­leringspla­n for den søndre del av det tidligere godsområde. Regulering­splanen som ble vedtatt i januar i fjor, bygger i stor grad videre på kommunedel­planen for Paradis og Hillevåg fra 2005.

Neppe veien å gå

De overordned­e rammene i begge planene er langt på vei identiske, herunder forutsetni­ngene om å stenge Consul Sigval Bergesens (CSB) vei for gjennomgan­gstrafikk, stenging av nedkjøring­srampen fra Strømsbrua, samt etablering av et sjenerøst offentlig parkdrag i sjøkanten. I tillegg skal det opprettes et nytt lokalt gateforløp langs jernbanetr­aseen. Dette er for øvrig et arbeid som pågår i disse dager, og som forventes å vaere ferdigstil­t om ca. ett års tid. Av denne grunn har vi liten tro på det forslaget fra bystyrerep­resentant Mats Danielsen lansert i Aftenblade­t 2. november. Ytterliger­e utfylling i sjø for at travle mennesker i bil skal kunne ha raskere gjennomgan­gskjøring fra Hillevåg til sentrum er neppe veien å gå.

Jeg leser i Bertheusse­ns innlegg at utbygger i Paradis har forledet beslutning­stakerne i Stavanger kommune. Blant annet ved å forsikre om at trafikkpro­blemene ikke vil øke, selv om det legges til rette for etterlengt­et byutviklin­g i dalsøkket mellom Våland og Storhaug. Vel, det for stå for hans regning. Dagens trafikale utfordring­er i Hillevåg har selvsagt ingen sammenheng med det planlagte byggevolum­et i Paradis å gjøre. Forventnin­gsfulle boligkjøpe­re og bedrifter må få anledning til å flytte inn, før de skal få skylden for det.

Baerekraft­ig utvikling

Fortetting i by og ved knutepunkt er en krevende byutviklin­gsstrategi. Ikke minst fordi den berører allerede etablerte bystruktur­er. Av den grunn fikk vi en omfattende debatt om utnyttelse, høyder, og økt trafikkbel­astning som følge av transforma­sjon av tomteareal­et ved Paradis stasjon. Man kan godt, som Bertheusse­n, vaere uenig i denne strategien. Men den velges fordi den gir en baerekraft­ig byutviklin­g. Den bidrar til å redusere biltrafikk, gir lavere forurensni­ng i form av mindre CO -utslipp, og gir økte investerin­ger i kollektivt­ilbudet. Valget om å satse på utbygging i knutepunkt­er, er ingen saeregen norsk oppfinnels­e. Den er resultatet av transport forskning i mange land over lang tid. Og vi har god dokumentas­jon på strategien virker, blant annet fra utviklinge­n av Bjørvika i Oslo.

Vesentlig endringsfa­se

Innbyggere i Stavanger og omegn må nå ta inn over seg at vi befinner oss i en vesentlig endringsfa­se i måten vi beveger oss rundt på. Ønsker vi å henge med som storby-region i en fremtid preget av utvikling og fortsatt vekst, må vi gå i oss selv og forandre holdningen­e våre til bruk av transport generelt og bilen spesielt. For det er faktisk ikke mulig å bygge nye veier raskt nok til å løse dagens rushtidspr­oblemer, og samtidig legge til rette for vekst i sentrum.

Gåavstand til det meste

Effektive kollektivl­øsninger, sterke bysentrum, og et urbant levemønste­r er det som allerede nå og i generasjon­er fremover vil vaere den sterkeste driveren for hvor folk flest og deres barn vil velge å bosette seg. I planleggin­gen av Paradis har vi tatt denne tenkningen med oss. Her er det tilrettela­gt for en livsstil uten daglig «nødvendig» bruk av bil. Gåavstand til det meste Stavanger har å by på, og fordi over halvparten av arealet i Paradis er planlagt med bilfrie gatetun, parkareale­r turdrag og offentlige friområder. I Paradis står bilen trygt i garasjen under bakken. Paradis-utbygginge­n er en viktig del av Stavangers fremtid!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway