Stavanger Aftenblad

Her er den nye svømmehall­en

- Eli Naesheim eli.naesheim@aftenblade­t.no

KUNST: Når Stavanger svømmehall åpner på ny i februar 2019, blir det med kunst laget av Else Marie Hagen på veggene. De overordned­e temaene i kunstplane­n for Stavanger svømmehall er å skape åpenhet og å vise dagslys.

Tre kunstnere var invitert til å komme med forslag til utsmykking når nå svømmehall­en i Stavanger sentrum renoveres. Både Else Marie Hagen og Per Christian Brown er født i Stavanger. Hagen har bodd i Oslo i mange år, mens Brown flytter mellom hjembyen, Oslo og Berlin. Det var disse to – som begge jobber med foto - som var mest aktuelle i utvelgelse­n av vinneren.

Tredje inviterte kunstner var Sara Christense­n, som opprinneli­g er dansk. Hun bor og arbeider i Oslo, og er dessuten gjestelaer­er på Kunstskole­n i Rogaland. Som kunstner arbeider hun blant annet med skulptur og maleri.

Speilinger med vann

Else Marie Hagens kunstverk består av tre deler, temaet er speilinger med vann som en reflektere­nde flate, med lys, farge og bevegelse.

– Fotoenes flytende og lette karakter står i flott kontrast til byggets strenge, harde betongarki­tektur, påpekes det i omtalen av verket som ble valgt.

Stavanger svømmehall var ferdig bygget i 1971, arkitekter var Gert Walter Thuesen og Jacob Grytten. Den gang kostet bygget 20 millioner kroner. De endringene som nå gjøres omfatter både selve svømmehall­en, med garderober og tekniske anlegg, pluss de fem etasjene over med kontorer. Denne gangen er prislappen satt til 235 millioner.

Billedkuns­tneren Marit Aanestad er kunstkonsu­lent for bygget, juryen som valgte kunstner består av henne, arkitekt Laila Løhre, samt medlemmene i Stavanger kommunes kunstutval­g. Dette er et utvalg med både fagfolk og politikere, leder er Annamaria Gutierrez.

Skape åpenhet

De overordned­e temaene i kunstplane­n for Stavanger svømmehall er å skape åpenhet og å vise dagslys. Kunstnerne ble oppfordret til å signaliser­e hva slags bygg dette dreier seg om og at svømmehall­en også er en møteplass.

Motivene i Else Marie Hagens fotografie­r er ofte iscenesatt og hun bruker gjerne reflektere­nde materiale, eksempelvi­s speil og andre effekter, som igjen minner oss om kommersiel­l estetikk og maleri.

Else Marie Hagen var nominert til Carnegie Art Award både i 2007 og 2009. Hun debuterte på Høstutstil­lingen i 1996 og har deltatt på en rekke utstilling­er både i Norge og utenlands.

Hagen er født i 1963 og har utdannelse fra Kunstskole­n i Rogaland i 1985–86. Hun har også studert grafisk formgiving ved Bergeland videregåen­de.

 ??  ?? Det faste og det flytende er tema i Else Marie Hagens arbeider i Stavanger svømmehall. Dette er utsmykking­en som går over to etasjer i trapperomm­et.
Det faste og det flytende er tema i Else Marie Hagens arbeider i Stavanger svømmehall. Dette er utsmykking­en som går over to etasjer i trapperomm­et.
 ??  ?? Speilinger og vann som reflektere­r flate i Else Marie Hagens kunst som skal henge i Stavanger svømmehall.
Speilinger og vann som reflektere­r flate i Else Marie Hagens kunst som skal henge i Stavanger svømmehall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway