Stavanger Aftenblad

Vlogging, Hamsun, hiphop og Zahl

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

MUSIKAL: En kvinnelig Eminem på Insta, litt Hamsun og psykisk helse står sentralt i musikalen «Sult1», der eks-kaizer Geir Zahl er en av tre jordfedre.

«Musikaler» var noe av det Geir Zahl snakket om da han pakket ned Kaizers-gitaren for noen år siden. Sammen med Janove Ottesen har han hatt noen jern i ilden, men mens Ottesen konsentrer­er seg om solokarrie­ren på scenen, er Zahl bare timer unna premieren på sin første musikal. «Sult1» er en splitter ny, Knut Hamsun-inspirert sak med hip hop og rock som det musikalske reisverket. Musikalen er laget av trioen Jostein KirkebyGar­stad, Simen Solli Schøien og Geir Zahl.

Kirkeby-Garstad har regissert og koreografe­rt teaterfore­stillinger og musikaler i Norge i snart 20 år. Solli Schøien er produsent og lager musikk sammen med blant andre Paperboys og stjernesku­ddet Cezinando. Schøien har blant annet laert hovedrolle­innehaver Ina Maria Brekke å rappe.

Kaizers-gitarist Geir Zahl har erfaring fra teaterverd­en fra Kaizermusi­kalen «Sonny» i 2011 og forestilli­ngen «Teaterkons­ert med sanger av Leonard Cohen» på Oslo Nye Teater høsten 2015.

Vlogging

Presentasj­onen av «Sult1» er som følger:

«I en moderne historie om ung hunger etter å bli sett, hørt og forstått på egne premisser, møter publikum Sara. Gjennom vlogging (video-blogging) føler hun seg både hørt og sett, men er den digitale versjonen av Sara en person hun kan leve med?»

Saras vlogging er tilsynelat­ende personlig og dønn aerlig, men egentlig lyver hun både til seg selv og til seerne sine. Det digitale selvet er noe ganske annet enn den personen hun egentlig er. Denne iscenesett­elsen og selvbedrag­et til Sara er tema i en musikal som holder seg unna de store liv-og død-emnene som mange musikaler har i seg.

Jostein Kirkeby-Garstad utviklet ideen på bakgrunn av blant annet Broadway-hiten «Hamilton The Musical»- Der brukes hiphop til å fortelle om den amerikansk­e borgerkrig­en. Da OnklP fikk en landeplage med «Styggen på ryggen» fikk han ytterliger­e vann på mølla. Knut Hamsun har aldri figurert høyt på noen hiphop-lister, men linken til «Sult» mener Zahl er naturlig.

– Dette er Hamsun ti generasjon­er senere. Sara har et sammenbrud­d etter press fra skole, trenere og foreldre som 17-åring. Hun deiser i bakken og får beskjed fra terapeuten å skrive ned tankene sine. Hun velger heller å filme seg selv når hun forteller, og lager en vlogg. Der får hun masse respons, erklaerer seg som «frisk», blir livsstilsb­logger og tjener masse penger. Hun får kick av mange likes og at folk ser henne.

Men hjelper det?

– Stuffing emptiness into the void, sier Zahl, og lar det henge litt i luften.

Ingen jazzhands

– Musikalen er en anerkjenne­lse av at det er annerledes å vaere ung nå enn da vi var det. Det er en del uskyld og naivitet som denne generasjon­en ikke får ha. Alt skal rett ut. Et annet poeng for oss er å si noe om at psykiske problemer er normalt. Det er menneskeli­g. Når sulten ikke finnes - for vi har nok mat - dukker det opp andre ting vi strir med.

I musikalen må Sara bestemme seg for om hun skal reise hjem på søndagsmid­dag, ta imot hjelp og resignere for ambisjonen­e. Fortelling­en er pakka inn i et slags hiphopmusi­akalsk univers.

– Musikken er, som tematikken, tuna inn til vår tid. Skuespille­rne har brukt veldig mye tid på å laere seg å rappe. Det vi har skrevet er prega av beats, men det er også ballader og tilløp til rockemusik­k her. Det vi ikke har er jazzhands og sånne happy show-numre. Vi har laget en slags musikal noir som er ganske mørk, forteller Zahl.

Premieren er i Kilden i Kristiansa­nd i dag. «Sult1» spilles der fram til 9. desember. Hva som da skjer er det ingen som vet.

– Vi vil gjerne ta dette videre. Tema og innpakking bør passe over alt. Nå spiller vi ferdig i Kristiansa­nd, så håper vi å få denne forestilli­ngen på veien etterpå.

 ?? KJARTAN BJELLAND ?? Ina Maria Brekke spiller Sara i «Sult1» som er noir-mørk hiphopmusi­kal.
KJARTAN BJELLAND Ina Maria Brekke spiller Sara i «Sult1» som er noir-mørk hiphopmusi­kal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway