Stavanger Aftenblad

Truuk Doyer 100 år

-

Ballettdan­ser Truuk Doyer, Oslo, er 100 år 11. november. Jubilanten er født i Nederland. Hun tok klassisk ballettutd­annelse hos Feodorova Jegorova i Paris og hos Tatjana Tamarova og Sonia Gaskell i Amsterdam, samt utdannelse i moderne ballett hos Rudi Mees og senere ved Rotterdam Dance-school.

Hun arbeidet seks år ved Amsterdam Stadstheat­er, først som Corps de Ballettdan­ser, de siste tre år som annensolis­tdanser. Under krigen kom teateret i hendene på fascistene, og direktøren måtte gå i dekning. To av ballettdan­serne ble hentet og sendt til Auschwitz, mens Truuk og hennes faste ballettpar­tner Albert Mol forlot balletten. De ble senere engasjert i lille Leidseplei­n Teater. Rett etter krigen ble Truuk og Albert Mol oppdaget av Ivo Cramér, som var på turné med Svenska Dansteater­n. De var siden med i balletten under ledelse av Ivo Cramér og Birgit Cullberg, til den gikk konkurs. Albert Mol og Truuk Doyer skilte da lag. Hun hadde da truffet danser Hans Kjølaas, som hun senere giftet seg med.

Etter et års engasjemen­t i Baseler Stadsteate­r, ble de ansatt i balletten til Gerd Kjølaas, leder og stifter av Ny Norsk Ballett og søster til Hans Kjølaas. Etter at Ny Norsk Ballett gikk over til å bli en del av Operaballe­tten, jobbet Truuk som frilansdan­ser med musikals og skuespill ved ulike teatre i Oslo. Samtidig drev hun også sine egne ballettsko­ler; Ballettstu­dio Doyer, sammen med assistente­r i Oslo og Kristiansa­nd. På slutten av dansekarri­eren jobbet hun mest som skuespille­r. Hun fikk mindre roller på Nationalth­eatret i Catalina, Don Carlos, Kjaerlighe­tens Komedie, Når vi døde vågner og Regnormene­s liv.

Jubilanten har en datter og et barnebarn. Siste prosjekt er en bok som er et samarbeid mellom Truuk og hennes barnebarn. Dagen feires med familie og venner på St. Hanshaugen sykehjem. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway