Stavanger Aftenblad

Tidligere statsråd Grete Berget er død

-

OSLO: Tidligere barne- og familiemin­ister for Arbeiderpa­rtiet, Grete Berget, er død. Hun ble 63 år gammel.

Berget døde i går formiddag, opplyser familien hennes i en melding på Facebook. Berget etterlater seg mann og to voksne døtre.

Den rikspoliti­ske karrieren startet da hun ble nestleder i AUF. Berget var deretter personlig rådgiver for Gro Harlem Brundtland, før hun i 1991 ble spurt av Brundtland om å bli barne- og likestilli­ngsministe­r. Den jobben hadde hun fram til 1996.

Det hun kanskje saerlig blir husket for, var innføringe­n av en egen fedrekvote ved fødselsper­misjon. Hun var også den første kvinnen som fikk barn og tok ut permisjon mens hun satt som statsråd.

– En av de store forkjemper­e for kvinners rettighete­r og moderne familiepol­itikk er borte. Vi som nyter godt av barnehage, pappaperm og likestilli­ng har mye å takke Grete Berget for. Hun skrev historie med sitt arbeid. Vi lover å føre arven og kampen videre, skriver Ap-nestleder Trond Giske på Twitter. Etter fire påfølgende år som informasjo­nssjef i Arbeiderpa­rtiet ble Berget først rådgiver og senere generalsek­retaer i Europabeve­gelsen. De siste årene jobbet hun som seniorrådg­iver ved informasjo­nsavdeling­en hos Likestilli­ngsog diskrimine­ringsombud­et.

Berget fikk diagnosen brystkreft i 2000. Hun startet behandling og var kreftfri i 12 år før kreften kom tilbake i 2012. Hun var selv åpen om sykdommen, og fortalte i et intervju med Dagbladet om at spredninge­n var så stor at det ikke lenger var håp om at hun kunne bli frisk.

– Det har vaert kjent at Grete har hatt kreft. I sommer ble det bestemt at cellegiftb­ehandlinge­n skulle opphøre; det var ikke flere behandling­salternati­ver. Det førte til en dramatisk endring av hennes sykdomsbil­de de siste månedene og spesielt de siste ukene. Familien bruker nå tid til å ta hånd om hverandre, sier Grete Bergets mann, Per Ritzler til VG.

 ??  ?? Grete Berget.
Grete Berget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway