Stavanger Aftenblad

Prislappen for null- og lavutslipp

-

LEDER: Statoil satser mer på ren og fornybar energi. Null-utslippste­knologi på brukerside­n er i rask framgang.

Avstanden synes stor mellom den globale fornybarsa­tsingen til Statoil og ferjetrafi­kken på Finnøy-sambandet. Eller mellom ferjestrek­ningen Hjelmeland-Skipavåg-Nesvik og Statoils involverin­g i gasskraftv­erket Magnum i Nederland der meningen er å gå over fra gass til hydrogendr­ift. Sammenlign­ingen ligger naermere enn vi tror.

Fergetrafi­kken fra Hjelmeland er tenkt driftet med hydrogen når kontrakten skal fornyes. Ferje- og hurtigbåtr­ederier i hele landet følger med på erfaringen­e med den elektriske ferja Ampere. Det samme gjør fylkeskomm­unale kollektivt­rafikksels­kaper. Når det gjelder buss-trafikken går utviklinge­n også mer og mer i retning null- og lavutslipp­steknologi. Krefter i Suldal jobber for å få til hydrogenpr­oduksjon i kommunen. På andre lav- og nullutslip­psområder har vi den velkjente biogasspro­duksjonen på Nord-Jaeren med Lyses gassdistri­busjonsnet­t som forutsetni­ng. Jaeren Biogass er et nytt selskap og det nystartede selskapet Agri-e vurderer hydrogenpr­oduksjon ved hjelp av biogass.

Mye av dette vil utløse behov for store mengder tilført energi som krever nye linjer og nye, kraftige ladepunkte­r.

Rogaland har både giganten Statoil, og et grundermil­jø innen fornybart på brukerside­n. Skipsverft langs hele norskekyst­en ønsker å bidra, og planlegger ferjer med ukonvensjo­nelle og utslippsfr­ie fartøyer. All denne satsingen har to fellestrek­k: den innebaerer fantastisk­e muligheter, men den har også en ukjent og stor kostnadssi­de. Hvem skal betale? Det er stor økonomisk risiko knyttet til satsingen. Utviklinge­n går med stormskrit­t, men er ikke fullmoden. Utviklings­kontrakter innen transports­ektoren innebaerer betydelig risiko. Skal den baeres av fylkeskomm­unene, av operatørse­lskapene eller av verftene og bussprodus­entene?

Ingen av disse har spesielt god økonomi. Statoil kan finansiere egen satsing, og vurderer investerin­gene opp mot framtidig posisjoner­ing og mulige inntekter. Det kan ikke brukergrup­pene innenlands gjøre i samme grad. Hordaland har eksempelvi­s regnet ut en merkostnad på 600 millioner kroner årlig for å elektrifis­ere ferjer og hurtigbåte­r. Snart etableres fornybarfo­ndet i Stavanger. Det spørs om ikke en statlig satsing langs prinsippen­e bak fondet er veien å gå. Da må staten bidra sterkere.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Hydrogen kan drifte neste generasjon­s ferje over Hjelmeland­sfjorden.
JONAS HAARR FRIESTAD Hydrogen kan drifte neste generasjon­s ferje over Hjelmeland­sfjorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway