Stavanger Aftenblad

Går mennesker ut på dato?

- Ståle Økland forfatter og foredragsh­older

GJESTEKOMM­ENTAR: Hvordan kan politikern­e forvente at folk skal jobbe lengre når det blir vanskelig å bytte jobb 17 år før stillingsv­ernet opphører?

Nylig møtte jeg en gammel kjenning.

Jeg hadde ikke sett henne på lenge. Hun dukket opp da jeg holdt en presentasj­on av min nye bok. Etter foredraget ble vi sittende og prate over en kopp kaffe. Hun fortalte at hun var arbeidsled­ig. Det hadde hun vaert i nesten to år, etter at bedriften omorganise­rte og kvittet seg med en rekke ansatte. Hun ville gjerne inn i arbeidsliv­et, men selv om hun sendte søknad etter søknad, ble hun ikke kalt inn til intervju. Kanskje var det fordi hun naermet seg 60 år? Å skaffe seg ny jobb i godt voksen alder er krevende.

En ny tid

Da pensjonsre­formen trådte i kraft i 2011, fremhevet regjeringe­n Stoltenber­g at det skulle lønne seg å jobbe lengre. Regjeringe­n Solberg videreført­e denne politikken. I 2015 hevet Stortinget arbeidsmil­jølovens 70-årsgrense til 72 år, noe som betyr at arbeidstak­ere ikke kan sies opp før den tid uten saklig grunn.

Arbeidsliv­et har endret seg mye i løpet av et par generasjon­er. Mine besteforel­dre hadde ikke utdannelse, og de begynte å jobbe i ung alder. Slik var det for store deler av befolkning­en. Den gangen, på 1950-tallet, kunne folk jobbe i fabrikk, bli fiskere eller ta seg jobb som dreng på en gård. Mange ble sjøfolk etter endt grunnskole. De jobbet til de gikk av med pensjon. Da var de ofte fysisk utslitt. Statistisk sett hadde de noen få år igjen å leve, og pensjonsut­giftene hadde staten råd til. De eldre utgjorde bare en mindre del av befolkning­en.

Nå er alt annerledes. Vi lever lengre, vi er friskere lengre og det blir stadig flere eldre. Mange studerer til de er 30 år og jobber til de er 62 eller 67. Når de går av med pensjon, har de kanskje 30 år igjen å leve. De er friske, de har kunnskap og mye erfaring som kan komme samfunnet til gode.

Noen mennesker velger å jobbe lengre, men når en arbeidstag­er fyller 72 år, står arbeidsgiv­er fritt til å si henne opp. Mange virksomhet­er tviholder på denne muligheten. De har en øvre aldersgren­se som gjelder for alle. Den ene dagen er personen i full jobb, og dagen etter er personen uønsket. Det kan virke som om bedriftene mener at et menneske går ut på dato. Som en melkekarto­ng.

Ukultur

Hovedprobl­emet er ikke lovverket. Problemene starter lenge før et menneske runder 72 år. Allerede som 50-åring begynner det å bli vanskelig å skifte jobb. Det viser en fersk undersøkel­se gjennomfør­t av Ipsos på oppdrag av Senter for Seniorpoli­tikk. Et utvalg ledere i arbeidsliv­et ble stilt spørsmålet hvor gammel en arbeidssøk­er bør vaere før lederen vil nøle med å kalle vedkommend­e inn til intervju. Gjennomsni­ttssvaret var 58 år. Verst er det i privat sektor. Der starter nølingen når søkeren er 57 år. I offentlig sektor begynner lederne å bli usikre når søkeren er 61 år. I den samme undersøkel­sen svarer gjennomsni­ttet av lederne at de anser folk som eldre i en alder av 55 år. Hvordan kan politikern­e forvente at folk skal jobbe lengre når det blir vanskelig å bytte jobb 17 år før stillingsv­ernet opphører?

Historisk eksperimen­t

Dette er et historisk eksperimen­t. Aldri tidligere har vi sagt til en hel generasjon at vi ikke trenger den. Før i tiden fikk de eldre vaere med og jobbe på gården, de sløyde fisk når fiskerne kom tilbake til land, eller de tok ansvar i hjemmet: de lagde mat og passet barnebarn. Seniorene hjalp til så godt de kunne, og ble verdsatt for det. Nå sitter mange eldre på den lokale samvirkeka­feen eller trasker rundt på en golfbane i Spania. Og det skal de gjøre i 30 år.

Noen av dem må ta ansvaret selv. De vil ikke jobbe. Andre klarer det ikke. Vi skal ikke tvinge folk til å jobbe lengre. De slitne skal få lov til å hvile. I samfunnsde­batten snakker vi om utenforska­pet som rammer unge mennesker. De dropper ut av skolen, får ikke jobb og blir passive. Vi må også snakke om utenforska­p blant eldre. Vi må snakke om ensomheten som oppstår når arbeidsfel­lesskapet forsvinner, om den vonde følelsen av ikke å føle seg til nytte, om dagene som blir lange, selvtillit­en som forsvinner, alkoholpro­blemene som kan oppstå og fattigdomm­en. For det koster å ikke ha jobb. En person som mister jobben i en alder av 58 år, kan ha 40 tøffe år foran seg. Utgiftene er de samme, men inntektene er dramatisk redusert.

Kulturendr­ing

Kanskje må arbeidsliv­et bli mer fleksibelt. Det finnes mange 62-åringer som ikke klarer å jobbe fulltid, men som gjerne vil bidra et par dager i uken. Det finnes dem som ønsker å jobbe litt mindre enn tidligere. Det bør de få lov til. Mange bedrifter mangler en strategi for å beholde og videreutvi­kle eldre arbeidstak­ere. Også her er det verst i privat naeringsli­v. Undersøkel­sen til Senter for seniorpoli­tikk viser at bare 34 prosent av alle private bedrifter har en slik strategi, mens tallet er 73 prosent for offentlige virksomhet­er.

Seniorer er en ressurs, men de forhindres ofte på grunn av et enkelt tall, og det er tallet som viser når de ble født. Slik bør det ikke vaere. Det må skje en kulturendr­ing. Saerlig i privat naeringsli­v.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway