Stavanger Aftenblad

Klimaretts­sak: – Oljeselska­pene har styrt showet for lenge

- Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis@aftenblade­t.no

RETTSAK: – Staten har ikke kontroll, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace i Norge. Sammen med Natur og ungdom har de saksøkt den norske stat for det de mener er lovstridig oljeboring i nye områder i Barentshav­et. Rettssaken starter i dag.

– Vi er fulle av forventnin­ger om at vi kan vinne denne saken, sier Gulowsen til Aftenblade­t.

Sammen med Natur og ungdom har Greenpeace saksøkt den norske stat for det de mener er lovstridig oljeboring i nye områder i Barentshav­et.

Den 14. til 23. november skal miljøverno­rganisasjo­nene møte den norske stat i Oslo tingrett.

De mener at staten, gjennom

«Folkets rettssak»

Saksøkerne beskriver søksmålet som «folkets rettssak».

– Vi forventer at staten vil ta denne rettssaken på dypeste alvor. Vi tar staten til retten på vegne av folket. Det er fremmet for domstolen for å sikre ikke bare nordmenns, men alle menneskers, rett til et sunt miljø og et levelig klima, sier Gulowsen.

Miljøverne­rne represente­res av advokatene Cathrine Hambro ved Wahl-Larsen Advokatfir­ma og Emanuel Feinberg ved advokatfir­maet Glittertin­d.

Ketil Lund, tidligere høyesteret­tsdommer, jobber i tillegg som partshjelp for Besteforel­drenes klimaaksjo­n.

Dagbladet skrev i går at Lund, som også var advokat for miljøverne­re under Alta-saken på 1970- og 80-tallet, tror at miljøverne­rne kan vinne klimaretts­saken.

– Jeg ser at flere fremståend­e jurister har svart ja på spørsmålet om det er en reell mulighet for å vinne. Det er i hvert fall temmelig klart at den er større en for 35 år siden, da Alta-saken ble prosedert, sier Lund til avisen.

Gulowsen sier at det er stort med støtten fra Lund.

– Dette er en seriøs sak, med tung juridisk støtte. Og nå øker støtten.

De tre organisasj­onene som står bak klimasøksm­ålet represente­rer nesten 30.000 mennesker. I tillegg har over 400.000 personer uttrykt sin støtte til søksmålet i en underskrif­tskampanje, ifølge Greenpeace.

Statoil boret

Staten er represente­rt ved regjerings­advokat Fredrik Sejersted. Statens mener at vedtaket om 23. konsesjons­runde er gyldig.

«Etter statens syn beror saken i all hovedsak på en tolking av grunnloven § 112. Det saksøkerne argumenter­er for, er ved naermere ettersyn en utpreget frirettsli­g, politisk og utvidende tolking av § 112, som går mye lenger enn grunnlovsg­iver har ment og mye lenger enn det rettskilde­ne gir grunnlag for. Og dersom denne tolkingen ikke holder, så faller saken,» heter det i regjerings­advokatens sluttinnle­gg.

Bakgrunnen for søksmålet er utdelingen­e av nye leteareale­r i Barentshav­et gjennom den 23. konsesjons­runden.

I sommer boret Statoil fem brønner i Barentshav­et. To av disse, Korpfjell og Gemini, er omfattet av klimasøksm­ålet. Greenpeace prøvde å stoppe disse leteboring­ene, men lykkes ikke med det.

Brønnene viste seg å ikke inneholde drivverdig­e funn.

– Jeg er skuffet over at Statoil ikke ville vente til vi hadde en rettslig avgjørelse. Men hvis vi vinner, vil disse lisensene bli erklaert ugyldige. Det vil også få følger for Statoil, sier Gulowsen.

Goliat som eksempel

I sommer aksjonerte Greenpeace-skipet Arctic Sunrise også ved skandalepl­attformen Goliat i Barentshav­et som en protest mot regjeringe­ns tildelinge­r av nye oljelisens­er i Arktis.

– Goliat-saken er et tydelig eksempel på at staten ikke har kontroll, og at det ikke er åpenbart at det er lønnsomt å drive med oljevirkso­mhet i Barentshav­et. Altfor lenge har det vaert sånn at oljeselska­pene har fått styre showet.

Inntil videre gjelder søksmålet kun tildelinge­r gjennom 23. konsesjons­runde.

– Hvis vi vinner antar jeg at staten vil forholde seg til det når det gjelder 24. konsesjons­runde, sier Gulowsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway