Stavanger Aftenblad

Sandnes må tilbakebet­ale 5,5 millioner

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

KRAV: Sandnes kommune må tilbakebet­ale 5,5 millioner kroner til Bonava Norge, etter forlik. Både departemen­tet og Sivilombud­smannen har konkludert med at kravet fra kommunen på 9 millioner kroner, er lovstridig.

Bonava, som tidligere het NCC Bolig, tok ut stevning og saksøkte kommunen med krav om å få tilbake naer 9 millioner kroner 12. juni, samt en erstatning på 726.700 kroner. Advokatfir­maet Harris represente­rer utbygger Bonava Norge.

Mener kravet var beskatning Innbetalin­gen til kommunen er et rekkefølge­krav knyttet til kommunedel­planen i forbindels­e med bygging av Sanz Terrassele­iligheter med 88 leilighete­r på Hana som ble påbegynt i 2013.

Bakgrunnen for stevningen er et fastlagt kostnadsbi­drag fra private utbyggere i sentrum til et fond. Men pengene har blitt brukt til utbygginge­r i hele Sandnes sentrum. Bonava Norge mener kravet fra kommunen er ugyldig fordi selskapet oppfatter dette som en generell kommunal beskatning av selskapet som utbygger.

Kommunen mener selskapet må betale for en gangbru over Hanaveien og en havneprome­nade på østsiden av Gandsfjord­en. Selskapet mener disse prosjekten­e ikke er direkte utløst av Sanz Terrasse.

Bonava Norge mente kravet var vilkårlig, uforholdsm­essig og sterkt urimelig, og reiste krav om tilbakebet­aling av naer 9 millioner kroner som var betalt inn til kommunen. Sammen med erstatning­skravet, var selskapets krav til kommunen 9,72 millioner kroner. Kommunen på sin side avviste kravet.

Stemplet som lovstridig

Både Kommunal- og regionalde­partemente­t og Sivilombud­smannen har konkludert med at kommunepla­nens bestemmels­er om kostnadsbi­drag i Sandnes er i strid med plan- og bygningslo­ven, og derfor lovstridig. Kommunen har seinere erkjent dette.

Partene møtte i Jaeren tingrett i forrige uke, og inngikk forlik.– Sandnes kommune må ifølge forliket betale tilbake 5,5 millioner kroner til Bonava Norge, sier kommuneadv­okat Trond Øyvind Svendsen til Aftenblade­t.

Innbetalin­gen reduseres derfor til 3,5 millioner kroner.

Partene baerer sine egne sakskostna­der.

Forliket innebaerer at saken er endelig avgjort

Kommunen endrer praksis Kommuneadv­okaten har tidligere uttalt til Aftenblade­t at kommunen nå legger om sin praksis om kostnadsbi­drag, som innebaerer at sentrum deles inn i 10-12 soner. Mens utbyggere tidligere har vaert pålagt å betale for tiltak i hele sentrum, skal de i framtiden bare betale for tiltak i sitt område.

Bonava ønsker ikke å kommentere saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway