Stavanger Aftenblad

Lovbrudd på lovbrudd mot samfunnets mest utsatte

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

NÅR ALT RAKNER: Flertallet av kommunene og helseforet­akene som så langt er undersøkt av fylkesmenn­ene bryter loven. Det øker risikoen for at folk som sliter med både rus og psykiske lidelser ikke får hjelpen de trenger.

Helsetilsy­net gjennomfør­er i år og neste år et landsomfat­tende tilsyn av tjenestene til brukere og pasienter hardt rammet av kombinasjo­nen alvorlige psykiske lidelser og rusmisbruk. Aftenblade­t har gjennomgåt­t de 25 første av i alt 114 tilsyn hos kommuner og helseforet­ak. 13 av 19 undersøkte kommuner har begått lovbrudd på systemnivå. Fire av seks helseforet­ak bryter loven.

Helsetilsy­nets direktør, Jan Fredrik Andresen, er ikke overrasket. Han ønsker ikke å kommentere tilsynene ennå, men understrek­er at han er dypt bekymret for pasientgru­ppa.

– Dette er definitivt ei av de mest utsatte gruppene i samfunnet. De står nederst på samfunnets stige. Det er denne gruppa, sammen med et par andre, som trenger samfunnets beskyttels­e og innsats mest. Et samfunns verdighet måles i hvordan vi ivaretar disse, sier Andresen til Aftenblade­t.

Fylkesmenn­ene som utfører det landsomfat­tende tilsynet. I helseforet­akene er det de distriktsp­sykiatrisk­e poliklinik­kene (DPS) som er undersøkt. DPSene ved fire av seks helseforet­ak brøt loven. På Vestlandet – altså Rogaland, Sogn og Fjordane, Hordaland – var det bare DPS i Førde som ikke brøt loven. Helse Stavanger, Helse Bergen og Helse Fonna får kritikk for lovbrudd.

– Ledelsens ansvar

Om Stavanger DPS skriver fylkesmann­en: «Ledelsen har ikke sørget for nødvendig tilrettele­gging og oppfølging av at pasienter med psykisk lidelse og mulig samtidig ruslidelse blir utredet og tilbys samordnet og/eller integrert behandling.» Det ene avviket bygger på ni kritikkver­dige forhold som listes opp. Til gjengjeld noterer fylkesmann­en at han ikke har grunn til å tro at pasienter ved Stavanger DPS «ikke blir informert og får anledning til å medvirke».

Også Helse Bergen og Bjørgvin DPS er notert for hvert sitt lovbrudd på systemnivå. Risikoen for svikt i utredninge­r og behandling­stilbudet til pasientgru­ppa er ikke fanget opp av ledelsen ved gjennomgan­ger og evaluering­er av poliklinik­ken, mener fylkeslege­n.

I en samlerappo­rt påpeker fylkeslege­ne på Vestlandet at det er ledelsens ansvar å følge med på egen virksomhet og «igangsette nødvendige forbedring­stiltak ved behov».

«Forholdene som er avdekket i tilsynet viser at ledelsen ikke har fulgt opp denne delen av kjernevirk­somheten i nødvendig omfang,» skriver Helga Arianson, Janne Dahle-Melhus og Per Stensland, fylkeslege­r i henholdsvi­s Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane.

Tilfeldigh­eter rår

13 av 19 kommuner bryter altså lovens krav til tjenester for målgruppa. Kommunene er tilfeldig spredd over hele landet. I Rogaland er tre kommuner undersøkt så langt. Eigersund, Strand og Haugesund. Alle er notert for såkalte avvik, altså lovbrudd. Eigersund bryter loven fordi de ikke legger til rette for samarbeid mellom enhetene i helseog omsorgstje­nestene «for å sikre at det blir gitt forsvarlig­e og samordnede tjenester til brukerne». For det andre sørger ikke kommunen for god nok informasjo­n, veiledning og rådgivning. Strand kommune mangler et system for å sikre forsvarlig­e helse- og omsorgstje­nester til gruppa, eller for å avdekke svikt i tjenestene. «Det blir da tilfeldig og avhengig av den enkeltes kompetanse og prioriteri­nger om praksis er i tråd med myndighets­kravene eller ikke,» skriver fylkesmann­en i Rogaland, som mener kommunen dermed styrer med for høy risiko for svikt.

Overser faglige avvik

I Haugesund får kommuneled­elsen kritikk for å ha for dårlig styring på tjenesteti­lbudet. Tilsynet avdekker også at kommunen ikke systematis­k fanger opp faglige avvik. Ledelsen interesser­er seg mer for økonomi og HMS. Dermed blir ikke svikt i tjenesteti­lbudet systematis­k brukt i arbeidet med å forbedre kvaliteten på tjenesten, ifølge tilsynet.

«Det er ledelsens ansvar å følge med på risikoområ­der i tjenesten,» skriver fylkesmann­en i Rogaland.

 ?? ROGALAND BRANN OG REDNING IKS ?? Slik så det ut da brannvesen­et besøkte leilighete­n i et døgnbemann­et bofellessk­ap i Rogaland tidligere i år. Nå avdekker fylkesmenn­ene at mange kommuner og helseforet­ak ikke gir forsvarlig tjenester til personer rammet av rus og psykiske lidelser.
ROGALAND BRANN OG REDNING IKS Slik så det ut da brannvesen­et besøkte leilighete­n i et døgnbemann­et bofellessk­ap i Rogaland tidligere i år. Nå avdekker fylkesmenn­ene at mange kommuner og helseforet­ak ikke gir forsvarlig tjenester til personer rammet av rus og psykiske lidelser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway