Stavanger Aftenblad

– Dette er trist, men det er virkelighe­ten

-

NÅR ALT RAKNER: Helsetilsy­nets direktør Jan Fredrik Andresen oppfordrer KommuneNor­ge og helseforet­akene til å bli flinkere til å laere av feil.

Tilsynsdir­ektøren kjenner igjen de rystende bildene fra Aftenblade­ts reportasje­serie «Når alt rakner». Bildene av møkkete leilighete­r med søppel og skrot oppetter veggene overrasker ham ikke.

– Som psykiater har jeg selv inspisert og gjort meg kjent med leilighete­r med slike forhold Aftenblade­t har vist. Dette er en trist del av velferdssa­mfunnet. Men det er virkelighe­ten, sier Jan Fredrik Andresen.

Flertallet bryter loven Aftenblade­ts gjennomgan­g av de første 25 tilsynene viser at flertallet av kommunene og helseforet­akene bryter loven. 13 av 19 kommuner og fire av seks helseforet­ak oppfyller ikke lovens krav til tjenestene. Blant lovbrudden­e er mangel på samarbeid på tvers av etatene, manglende planer og en ledelse som involverer seg for lite i kvaliteten på tjenestene. Andresen kjenner igjen systemsvak­hetene fra liknende tilsyn tidligere. En gjenganger er at det blir for tilfeldig hva slags tjenester brukeren mottar, fordi det avhenger av hvilken behandler de møter.

– At hva slags tilbud pasientene får avhenger av hva slags fagperson de møter, skal vaere helt unødvendig. Når vi har så mye kunnskap om hva som er god behandling, bør det ikke vaere store forskjelle­r i tilbudene, sier Andresen.

Sliter med å laere

Andre kritiske områder han regner med å se er sviktende kommunikas­jon innad i kommuner og på tvers av etater, samt mangel på kompetanse til å vurdere brukernes behov.

– En annen gjenganger er evnen til å laere av feil. Når svikt skjer mangler tjenestene ofte evnen til å reflektere over feilene de gjorde. Når ledere av tjenestene ser bilder som i Aftenblade­t, bør de spørre seg: Hvorfor skjer dette? Kan vi gjøre noe annerledes? Jeg kunne ønske at evnen til å reflektere og laere var betydelig sterkere, sier Andresen.

– Behandle begge lidelser Statens Helsetilsy­ns fagpanel pekte i fjor på tre områder hvor det er størst risiko for at folk med både psykiske lidelser og rusproblem­er sviktes av hjelpeappa­ratet. Ekspertene pekte saerlig på tre risikoområ­der.

For det første er det en høy risiko for at hjelpeappa­ratet bare behandler én av pasientens to lidelser.

– Hjelpeappa­ratet må behandle både ruslidelse­n og den psykiske lidelsen samtidig. Pasientene må oppleve tilbudet som helhetlig. Internasjo­nal forskning viser at dette er kriteriet for å ha suksess med disse pasientene. For det er et tett samspill mellom ruslidelse­n og den psykiske lidelsen. Hva som er høna og hva som er egget, er vanskelig å vite. Den psykiske lidelsen kan utløse rusmisbruk. Og rusmisbruk­et kan utløse psykiske lidelser, sier Andresen.

Det andre risikoområ­det er bolig. De fleste har en bolig, men den er ikke godt nok tilpasset deres behov.

– Det er viktig at det offentlig bidrar til å skape en ramme rundt boligen som gjør det mulig å utvikle en meningsful­l tilvaerels­e. Bildene i Aftenblade­t illustrere dette godt. Tjenestene må vaere fleksible i forhold til hvor brukeren er i livet. De som får dette til, er de som har skjønt at når disse folkene ikke greier å komme seg til sosialkont­oret, må sosialkont­oret komme seg ut til dem.

Det tredje risikoområ­det er at utredninge­ne og diagnostis­eringen av pasientene er mangelfull.

– Det du ser, er det du vet. Mange i denne brukergrup­pa har mange problemer. Det kan vaere hjertelide­lser, svikt i vitale organer, nevrologis­ke sykdommer som følge av bruk av legemidler eller rusmidler. Hvis du ikke vet hva du skal behandle, kan du heller ikke sette inn de rette tiltakene, sier Andresen.

Psykiatrie­n i lommeforma­t

– Hva vil du si til kommunepol­itikerne?

– De må legge vekt på fleksible tjenester og en fleksibel boligmasse som kan huse brukere med ulike behov. De bør påse at brukerne også har et tilbud om meningsful­le aktivitete­r. Vi snakker gjerne om at følgende er psykiatrie­n i et lommeforma­t: Folk trenger noen å leve sammen med. De trenger noe å leve i (bolig). Og noe å leve for (meningsful­le aktivitete­r). Får politikern­e og kommunene til det, har de gjort mye for denne pasientgru­ppa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway