Stavanger Aftenblad

Iran er vant med jordskjelv, nå leter de etter overlevend­e igjen

-

IRAN/IRAK: Redningsar­beidere jobber på spreng for å finne overlevend­e under ruinene etter jordskjelv­et i Iran og Irak. Over 400 var i går bekreftet døde.

Over 100 etterskjel­v har rammet områdene siden det første kraftige skjelvet søndag kveld. Mange av innbyggern­e har derfor tilbrakt natten utendørs i frykt for at flere bygninger skal rase sammen.

Ettersom jordskjelv­et kom like før klokka 22 lokal tid, mens det var mørkt og folk gjorde seg klare til å gå til sengs, tok det åtte timer før det lysnet og redningsar­beidet kunne komme skikkelig i gang. Siden er det funnet nye døde så å si hvert eneste minutt, ifølge nyhetsbyrå­et DPA.

Mandag ettermidda­g var 407 personer bekreftet omkommet på iransk side av grensen, ifølge myndighete­ne, mens tallet på skadde hadde nådd over 6700 personer.

De aller fleste av ofrene befant seg i Kermanshah-provinsen i Iran, opplyser lokale myndighete­r. – Det er fortsatt mennesker begravet i ruinene. Vi håper dødstallet og antall skadde ikke vil stige altfor mye, men det vil stige, sier viseguvern­ør Mojtaba Nikkerdar i Kermanshah. Han opplyser at det jobbes med å sette opp nødhjelpsl­eire i området.

På andre siden av grensen, i et mindre befolket område, opplyser Iraks helsedepar­tement at åtte mennesker mistet livet. Over 500 er skadd, ifølge innenriksd­epartement­et i landet. Statsminis­ter Haider al-Abadi har bedt det irakiske sivilforsv­aret og andre relevante institusjo­ner om å rykke ut til områdene rammet av naturkatas­trofen.

100 jordskjelv i året

Ifølge det iranske nyhetsbyrå­et IRNA er 30 Røde Kors-team sendt til jordskjelv­området. Generalsek­retaer i danske Røde Kors, Anders Ladekarl, sier ifølge Ritzau at de er godt forberedt på jordskjelv i Iran.

– Dessverre er vi altfor forberedt på jordskjelv i Iran. Iran er et land som blir rammet av flere hundre jordskjelv i året, derfor er beredskape­n høy. Det er grunnen til at vi kan sende ting raskt, sier Ladekarl.

Redningsar­beid

Røde Kors samarbeide­r med Røde Halvmåne i området. Norske Røde Kors skriver på Twitter at Iransk Røde Halvmåne sendte ut 174 redningste­am, samt 17.000 tepper og 7000 telt.

Irakisk tv melder at det er skader i åtte byer, og det er byen Darbandikh­an som skal vaere hardest rammet. Kurdistans helseminis­ter Rekwat Hama Rasheed sier situasjone­n i byen Darbandikh­an er kritisk, ifølge Reuters. Blant annet fikk hovedsykeh­uset i området store skader i skjelvet, og det mangler strøm, sier Rasheed.

I Iran ser det ut til at skjelvet gikk hardest ut over området rundt byen Sarpol-e Zahab i Kermanshah-provinsen. Der mistet minst 236 personer livet.

Kokab Fard var blant dem som måtte flykte fra boligen sin i byen sent søndag.

– Rett etter at jeg klarte å komme meg ut, kollapset bygningen, sier Fard.

Søndag kveld

Jordskjelv­et rystet det fjellrike grenseområ­det klokken 21.18 søndag kveld, og det meldes om skader og strømbrudd flere steder. Ifølge det amerikansk­e jordskjelv­senteret USGS hadde skjelvet en styrke på 7,3.

Skjelvet hadde sitt senter 19 kilometer under bakken i naerheten av den irakiske byen Halabja i provinsen med samme navn, tett opp mot grensa til Iran. (NTB)

 ?? FARZAD MENATI/AP ?? Den iranske byen Sarpol-e-Zahab naer grensen til Irak gravde i går fram både overlevend­e og døde etter jordskjelv­et kvelden før. Skjelvet ble registrert av folk helt vest til Middelhave­t.
FARZAD MENATI/AP Den iranske byen Sarpol-e-Zahab naer grensen til Irak gravde i går fram både overlevend­e og døde etter jordskjelv­et kvelden før. Skjelvet ble registrert av folk helt vest til Middelhave­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway