Stavanger Aftenblad

Mer internt bråk enn brexitjobb­ing for Theresa May

- Michael Seidelin Aftenblade­t/Politiken

SLUTTET: To britiske statsråder har gått av i løpet av ti dager, og utenriksmi­nister Boris Johnson undergrave­r statsminis­terens posisjon. EU krever klare og realistisk­e britiske utspill i brexitforh­andlingene, men May er mer opptatt av å holde orden i egne rekker.

Mens Theresa May i disse dager bruker mye tid på å sparke egne statsråder for illojalite­t eller upassende seksuelle tilnaermel­ser, tikker brexit-klokka ubønnhørli­g videre. Det måtte EUs sjefforhan­dler, Michel Barnier, minne om under en pressekonf­eranse med den britiske brexitmini­steren David Davis fredag i forrige uke.

Michel Barniers advarsel kom som en respons på en tysk journalist­s spørsmål. Journalist­en ville vite om Barnier følte et behov for ytterliger­e presiserin­ger eller innrømmels­er fra den britiske regjeringe­n for å kunne gå videre med brexit-forhandlin­gene i løpet av de neste to ukene.

Enda en bombe

– Mitt svar er ja, svarte den tidligere franske utenriksmi­nisteren, kort og presist.

De fire korte ordene er nok en bombe under den britiske statsminis­teren. Theresa May og hennes regjering må blant annet levere et seriøst utspill om skilsmisse­n mellom EU og Storbritan­nia, som formelt inntreffer 29. mars 2019 ved midnatt, slik Michel Barnier formulerte det.

Kappløp mot klokka Tidsfriste­n på to uker henger sammen med at han på EUtoppmøte­t 14. og 15. desember skal informere de europeiske stats- og regjerings­lederne om forløpet i brexit-forhandlin­gene.

Krystallkl­are britiske forslag må på bordet. Problemet er at forhandlin­gene står stille på helt avgjørende områder, ifølge en EU-diplomat.

– Saken er at britene ikke vet hva de vil, sier diplomaten, som uttaler seg anonymt:

Tar henne ikke seriøst

For i den britiske statsminis­terboligen i Downing Street 10 er Theresa May så svekket etter valget i september, hvor det konservati­ve partiet mistet sitt parlamenta­riske flertall, at selv hennes egne statsråder ikke tar henne seriøst.

Diplomaten­s uttalelse kom i forrige uke, da Theresa May og hennes regjering hadde en skikkelig krise mellom hendene. Siden da har den britiske regjeringe­n mest av alt lignet på en dårlig vits. Først måtte Theresa May avskjedige forsvarsmi­nister Michael Fallon etter at det ble fremsatt anklager om at han gjorde seg skyldig i seksuell trakasseri­ng mot en kvinnelig journalist for 15 år siden.

Torsdag var det utviklings­minister Priti Patel som måtte pakke sakene sine, etter at det ble kjent at hun hadde hatt flere møter med israelske regjerings­representa­nter uten å informere hverken statsminis­teren eller utenriksde­partemente­t, som jo er det rette departemen­tet for all kontakt med andre regjeringe­r.

Sitter May til nyttår?

Flere kommentato­rer og sterke stemmer i eget parti har tatt til orde for at Theresa May også burde ha sparket utenriksmi­nister Boris Johnson.

I september skulle Theresa May holde en tale om Storbritan­nias posisjoner i brexit-forhandlin­gene i italienske Firenze, og kun få dager før begivenhet­en skrev utenriksmi­nisteren en artikkel hvor han på avgjørende områder gikk imot statsminis­terens opplegg.

– Boris er Boris, eneste reaksjon.

Og Boris fortsetter å vaere Boris. I løpet av forrige uke har han kommet med uforsiktig­e uttalelser som forverret situasjone­n for en britisk-iransk kvinne som er fengslet i Iran, og han er bevisst tvetydig om brexit-prosessen. I Brussel, Berlin og Paris øker irritasjon­en.

Det store spørsmålet er om Theresa May klarer å bli sittende ut året, og om det konservati­ve partiet eventuelt kan bli enige om en troverdig erstatter.

var Mays

Saken er at britene ikke vet hva de vil.

Anonym EU-diplomat

 ?? MATT DUNHAM / TT / NTB SCANPIX ?? Den britiske statsminst­eren Theresa May og hennes ektemann Philip utenfor statsminis­terboligen i Downing Street 10.
MATT DUNHAM / TT / NTB SCANPIX Den britiske statsminst­eren Theresa May og hennes ektemann Philip utenfor statsminis­terboligen i Downing Street 10.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway