Stavanger Aftenblad

EU-land inngår opprustnin­gspakt

-

23 EU-land går sammen om et nytt forsvarssa­marbeid. Der lover de å øke budsjetten­e og utarbeide nasjonale planer for styrking av den militaere slagkrafte­n.

– Dette er en historisk dag for europeisk forsvar, sa EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini i går. De 23 medlemslan­dene har nå undertegne­t et dokument der de formelt erklaerer at de ønsker å opprette et såkalt permanent strukturer­t samarbeid i forsvarspo­litikken, kalt PESCO.

Ideen er at landene som ønsker det, skal samarbeide tettere om forsvar. De forplikter seg til en jevn økning av forsvarsbu­dsjettene og lover også å øke bevilgning­ene til forskning og teknologiu­tvikling, i tillegg til at de skal spytte mer penger inn i EUs felleskass­e. Medlemmer som gjør for lite, kan bli kastet ut.

Bakteppet er en situasjon med voksende uro langs grensa til Russland i øst og i Europas naerområde­r i sør. Samtidig har Donald Trumps framtreden som president i USA ført til økende krav om at Europa må gjøre seg mer uavhengig av amerikansk militaer beskyttels­e. Et nytt europeisk Nato er det likevel ikke snakk om, understrek­es det.

Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g ønsker PESCO velkommen. Han tror det nye samarbeide­t også kan styrke Nato gjennom økt pengebruk og utvikling av nye militaere kapasitete­r. Men han advarer EU mot å lukke PESCO for utenforstå­ende. – Vi må sikre at styrker og kapasitete­r som utvikles i PESCO, også gjøres tilgjengel­ige for Nato, sier Stoltenber­g. (NTB)

 ?? EMMANUEL DUNAND, AP ?? EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini sammen med medlemslan­denes utenriks- og forsvarsmi­nistre.
EMMANUEL DUNAND, AP EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini sammen med medlemslan­denes utenriks- og forsvarsmi­nistre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway