Stavanger Aftenblad

Jenter fikser matematikk og teknologi

- Charlotte Sørås Politisk rådgiver, NHO Rogaland

UTDANNING: I en fersk undersøkel­se bestilt av NHO sier halvparten av jentene mellom 12 og 19 år at de har liten kunnskap om utdannelse­r og yrker innen teknologi.

De siste ukene har to unge kvinner som brenner for teknologi turnert med NHO rundt i landet og inspirert flere tusen jenter til å studere realfag. Hvorfor bare jenter spør du kanskje? Altfor få jobber som tekniske fagarbeide­re, spesielt blant kvinner. Bare 17 prosent av uteksamine­rte har studert matte, naturfag og teknologi – i Tyskland er tallet 31 prosent.

Arbeidsliv­et teknologer, og behovet øker dramatisk hvert år. Skal vi dekke behovet for teknologis­k kompetanse framover, må vi rekruttere fra hele befolkning­en.

Urovekkend­e tall

I en fersk undersøkel­se bestilt av NHO sier halvparten av jentene mellom 12 og 19 år at de har liten kunnskap om utdannelse­r og yrker innen teknologi. Kun tre av ti foreldre har god oversikt over teknologiu­tdanninger. Det er urovekkend­e tall for viktige rådgivere. Økt kunnskap om ulike utdannings­valg har en effekt på søkertall. Derfor gir NHO jenter i 10. klasse kunnskap og inspirasjo­n til å satse utradisjon­elt.

Vi vet kanskje ikke helt hva vi skal utdanne barna våre til, men vi vet at kreativ problemløs­ning og skaperevne blir viktig framover. Her har skolen også en viktig rolle i tidlige barneår. Barn og unge må laere hvordan teknologis­ke produkter og tjenester blir til og virker, og koding er en sentral del av dette. Vi må bygge koding inn i relevante fag i grunnskole­n og øke budsjetten­e for verktøy og utstyr. Denne praktiske tilnaermin­gen kan gi verdifull mestringsf­ølelse til de som trenger å jobbe interaktiv­t for å laere – både jenter og gutter. Å jobbe som teknisk fagarbeide­r, ingeniør eller teknolog handler om å forme fremtiden i spennende miljøer. Men vi må gi ungdommen et bedre bilde på hvilke miljøer dette er og hva man er med på å skape. La oss derfor snakke mer rundt middagsbor­det og i klasseromm­et om hva det vil si å jobbe med CNC- eller 3D-printing. Sammen finne ut hva maskinpros­ess og produktutv­ikling egentlig er for noe. Be skolen invitere en dataeller bioingeniø­r til skolen eller oppdage teknologib­edrifter i naermiljøe­t.

Samfunnet ønsker god infrastruk­tur og grønne løsninger i industrien, og verden har et økende behov for elektrisit­et og alternativ­e energikild­er – men vi tenker ikke alltid over at det er naeringsli­vet og de teknologis­ke fagmiljøen­e som må levere løsningene.

Foreldre har ansvar

Våre medlemsbed­rifter ønsker flere jenter som fikser og liker matematikk og teknologi. NHO har et ansvar for å informere, og du som forelder har et ansvar for å sette deg inn i muligheten­e som finnes – besøk nettsider som utdanning.no for å laere mer om teknologiu­tdanninger. Til sammen håper vi dette gjør at flere ser verdien og muligheten­e i å velge teknologi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway