Stavanger Aftenblad

– Jeg utfordrer «enigheten»

- Kurt Stangenes Sandnes

DEBATTMILJ­Ø: Er «enigheten» i klimadebat­ten i ferd med å bli oppfattet som «menigheten»?

Som privatpers­on er jeg, i likhet med veldig mange andre, opptatt av klimadebat­ten. For å forstå hva som skjer og hva som er de riktige politiske tiltakene, vil jeg gjerne ha mest mulig fakta på bordet. Da er det en selvfølgel­ighet at alle fakta gjøres tilgjengel­ig for folk flest.

Det var derfor en svaert viktig og nyttig artikkelse­rie Aftenblade­t presentert­e i Magasinet lørdag 28. oktober, hvor også begrepet «enigheten» introduser­es. Begrepet som beskriver hvor unyansert klimadebat­ten normalt er.

Forundret og skuffet

Jeg blir derfor både forundret og skuffet av forsknings­miljøet (les: «enigheten») sin respons. Professor Finn Arne Jørgensen og førsteaman­uensis Frode Skarstein beskriver i Aftenblade­t den. 9. november meriterte forskere med alternativ­e synspunkt som

«personer som heller konstruere­r sine egne virkelighe­ter», og

«hjemmesnek­ret teori». Det er i beste fall en grov undervurde­ring av andres forskning og arbeid.

Hvorfor kommentere­r ikke Jørgensen og Skarstein Martin Hovland sine fakta om eksempelvi­s klimaet på Grønland på 1100-tallet, eller det faktum at temperatur­ene på dypt vann i Stillehave­t og Atlanterha­vet faktisk har sunket? De kunne også ha kommentert professor Ole Humlum sine hypoteser om CO2 i atmosfaere­n?

For videre å understrek­e de holdningen­e som «enigheten» for øvrig tilkjenneg­ir, kan det også nevnes hva seniorfors­ker Rasmus Benestad i IPCC svarte da han ble utfordret på professor Nils-Axel Mørner sine målinger av havnivået. Benestad sitt svar var: «Mørner er helt sprø», «han tror på ønskekvist­er».

Jeg blir veldig skeptisk når saklige innspill besvares på en slik måte. Jeg sitter igjen med et inntrykk av at det er lettere «å ta mannen enn ballen». Det finnes dessverre mange flere eksempler på at når «enigheten» blir utfordret på det de mener er fasiten, angriper de personen, i stedet for å forholde seg til fakta.

Jeg mener at det ikke tjener saken at kritiske innspill i klimadebat­ten skal forties eller latterligg­jøres

Kun rettroende

Jeg utfordrer «enigheten» til å bli mer åpne for alternativ­e synspunkt, og jeg mener at det ikke tjener saken at kritiske innspill skal forties eller latterligg­jøres. Det er ikke til å unngå at man kan sitte igjen med en oppfatning av at kun «rettroende» har lov til å ytre seg; – som i mange andre menigheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway