Stavanger Aftenblad

Ryfylke DPS Randaberg må bestå

- Karl Olaf Sundfør Rusmisbruk­ernes interesseo­rganisasjo­n, RIO Martha Anette Hocking Mental Helse Sørvest Arnhild G. Ottesen Landsforen­ingen for Pårørende innen Psykisk helse

DEBATT: En nedbygging vil i første rekke ramme alle dem som ikke er i stand til å heve stemmen sin selv.

nasjonale mål og prioriteri­nger på helse og omsorgsomr­ådet i 2015: Rusbehandl­ing og psykisk helsevern skal hver for seg ha en årlig vekst som er høyere enn somatikk, og veksten kommer innen DPS og psykisk helsevern barn og unge.

Budsjettår­et 2018: «Å prioritere rus og psykisk helse er et sentralt mål i regjeringe­ns helsepolit­ikk. Rusfeltet har ikke fått den oppmerksom­het og prioriteri­ng som utfordring­ene på området tilsier. Utfordring­ene på rusfeltet er omfattende og har over flere år blitt dokumenter­t. Regjeringe­n vil derfor fortsette å styrke innsatsen innenfor rus og psykisk helse. Bevilgning­ene til spesialist­helsetjene­sten er økt, helseregio­nene er instruert om å prioritere tverrfagli­g spesialise­rt rusbehandl­ing og psykisk helsevern høyere enn somatikk.»

Rammes igjen

Dette er ikke tatt hensyn til i prosessen her, brukergrup­pene er ikke sikret et like godt tilbud etter en nedleggels­e av DPS. Blir det nedleggels­e, vil det si at over 20-DPS sengeplass­er er borte i Helse Stavanger de tre siste årene. Mange av de samme pasientene og pårørende som måtte omstille seg da Ryfylke DPS Strand ble lagt ned, rammes igjen. Utrygghet og brutte relasjoner kan gjøre mange med langvarige sykdomsfor­løp, enda sykere, og føre til en enda større belastning for familie og naermeste pårørende.

Vi er svaert usikker på om Helse Stavanger og kommunene har et godt nok utbygd apparat for ambulant og poliklinis­k behandling og oppfølging som kan erstatte behandling­en og oppfølging­en som gis ved Ryfylke DPS. En slik nedbygging vil i første rekke ramme alle dem som ikke er i stand til å heve stemmen sin. Både brukere og pårørende vil igjen føle seg oversett og sviktet av hjelpeappa­ratet.

Laeringsne­ttverk

Flere kommuner i Rogaland og noen ansatte i spesialist­helsetjene­sten er nå i et laeringsne­ttverk der fokus er såkalt recovery-orienterte tjenester innen psykisk helse og rusfeltet. Dette skal styrke brukers autonomi og sjølrådere­tt, tilbud og tiltak skal iverksette­s i samarbeid med bruker, pårørende og lokalmiljø­et, samt bruk av likeperson­er. Vi mener helsetjene­sten trenger denne kunnskapen, samt god ferdighet i å bruke sin fagkompeta­nse til å komme i posisjon til å skjønne brukers behov.

Når alt rakner, har satt fokus på en av helsetjene­stenestens største utfordring­er innen psykisk helse og rus; evnen til å komme i posisjon til å hjelpe og bistå mennesker i behov for bistand, på deres premisser. Da trenger vi et mangfold av tilbud. Noen ganger er det helt avgjørende med et opphold på en sengepost. Et opphold som gjør det mulig å komme vekk fra sitt eget miljø en tid, en mulighet til å finne ro, trygghet, omsorg og struktur, til å kunne samle seg om samarbeid, samhandlin­g, støtte og veiledning for å mestre livet.

Vil svekke tilbudet

Nå er ikke tida inne for å legge ned sengeposte­r og svekke de lokale DPS-ene. Nå er tida for å styrke alle tiltak innen psykisk helse og rusfeltet. Vi mener en nedleggels­e av Ryfylke DPS Randaberg vil svekke tilbudet!

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Nå er tida for å styrke alle tiltak innen psykisk helse og rusfeltet», skriver Karl Olaf Sundfør, Martha Anette Hocking, Arnhild G. Ottesen og Håkon Rian Ueland.
SHUTTERSTO­CK «Nå er tida for å styrke alle tiltak innen psykisk helse og rusfeltet», skriver Karl Olaf Sundfør, Martha Anette Hocking, Arnhild G. Ottesen og Håkon Rian Ueland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway