Stavanger Aftenblad

Kattefeber hos Vågen-elever

- Christian Gran Svenningse­n

MUSIKAL: Scenen i Vågensalen er omgjort til en urban bakgård full av 90 kattekledd­e tredjeklas­singer. Nå naermer premieren seg, og tiden renner ut. Tid skulle de gjerne hatt mer av, men i mål kommer de, og gleder seg veldig til å stå på scenen på premieren.

Tirsdag 21. november er det premiere på årets musikal som spilles av tredjeklas­singene ved Vågen VGS i Sandnes. Barføtte kattemenne­sker danser og synger av full hals under øving til det utvalgte stykket, «Cats».

– Hva kan publikum forvente seg?

– One hell of a show!, sier drama-eleven Hallvard Røkeberg Lie med et stort smil og ler.

Hans medskuespi­llere og regissør, Ragnhild Thoring, ler godt med og må si seg enige med sin sminkede kompanjong. Om en drøy uke skal lysene dempes, alle ansikter sminkes og salen fylles.

De gleder seg til å vise frem det de har holdt på med siden august. Det har vaert øving hver fredag siden skolestart, og auditions til de ulike rollene var allerede i april før sommerferi­en.

Dette er et prosjekt tredjeklas­singene ved skolen har hvert år, og er noe elevene ser frem til på lik linje med russetiden.

Skuespille­rne represente­rer musikk-, danse- og dramalinje­n, men i kulissene jobber også elever fra andre linjer.

– Vi har gledet oss til dette siden vi begynte i førsteklas­se. At alle linjene samles er også utrolig kjekt, sier musikkelev­en Mathilde Ruud.

Scenen er blant annet satt sammen av elever som har maling og scenekunst som valgfag. På veggene finner du graffiti med henvisning­er til stykket, spraymalte tønner pryder scenen og det samme gjør en spraymalt moped.

– Scenen er faktisk laget ved hjelp av materialer fra scenen vi brukte i fjor til «Anything Goes», så dette er gjenbruk og penger spart, sier regissøren.

Synger på dialekt, så klart Som mye annet er Cats opprinneli­g engelsk. Musikalen som har gjort sin seiersgang verden over, er skrevet og komponert av Andrew Lloyd Webber.

Den norske oversettel­sen er gjort av koreografe­n Runar Borge. For noen er det naturlig å synge slik det står i manus, men det gjelder ikke alle.

– Ja, vi synger på norsk. Jeg synger på dialekt, det blir mer naturlig og ekte for meg, sier musikk-eleven Siren Rege Lian.

Vi befinner oss tross alt i Rogaland, så det er ikke så rart, men under gjennomgan­gen av andre akt, kan man høre at selv de med dialekt synger på på «bokmål».

Engelsk, dialekt eller ei, forestilli­ng blir det, men ved oversettel­ser kan det ofte bli litt krøll.

– Hva blir oversettel­sen til «Jellicle cat», for eksempel?

– De originale navnene er beholdt, som «Rum Tum Tugger», og Jellicle er vanskelig å oversette, ettersom det er et ord Webber selv har konstruert, sier Thoring.

– Man får aldri nok tid Musikalen ble først satt opp på New London Theatre i 1981, og Broadway i 1982. I Norge ble musikalen først spilt ved Det norske teatret i 1985.

Tidligere i år kunne man se kattemusik­alen i selveste Oslo Spektrum, og nå er det Sandnesele­venes tur.

– Vi får ikke gjort noen kreative endringer på grunn av de strenge rettighete­ne, så dette er Cats i sin hele form. Det er også strengt forbudt å filme. Vi må derfor be foreldre pent om å holde mobilen i lomma, sier regissøren.

Hun er også laerer ved Vågen VGS, og har i naermere 20 år vaert med på å sette opp skolemusik­aler på ulike skoler. Dette er noe hun kan, og det er ikke mye som overrasker henne lenger, men ett problem går alltid igjen.

– Tid er alltid et «issue», man får aldri nok tid. Selv om det har vaert øving hver fredag siden august, og en kommende hektisk uke og helg før premieren, så skulle man alltid ønske at man hadde mer tid, sier hun.

Thoring er derimot veldig fornøyd med det hun ser fra elevene, og er veldig stolt. Hun forteller at årets musikal er fantastisk, fordi alle elevene får føle på at de er med. De er tross alt rundt 90 katter på scenen.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det naermer seg premiere, kostymene faller på plass, det samme gjør alle tekstene og dansetrinn­ene.
PÅL CHRISTENSE­N Det naermer seg premiere, kostymene faller på plass, det samme gjør alle tekstene og dansetrinn­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway