Stavanger Aftenblad

Stavanger best på nyskaping, men jobbvekste­n er størst i Oslo

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@ aftenblade­t.no

ARBEIDSMAR­KED: Ingen er bedre jobbskaper enn Stavangerr­egionen. Men det er også her de største selskapene nedbemanne­r mest. Veksten er størst i Oslo, ifølge sjeføkonom Terje Strøm i Nyanalyse.

En oversikt Nyanalyse har laget for Aftenblade­t viser at de største bedriftene på Vestlandet fikk 6726 faerre ansatte i perioden 2015–2016 (se tabell). I samme periode ga jobbvekste­n 14.215 flere ansatte i Oslo-regionen.

– Det er interessan­t å se den store nedgangen i ansatte i bedrifter med mer enn 100 ansatte i vest, mens de største selskapene øker antall ansatte kraftig i Oslo. Her har det skjedd noe som helt klart er konjunktur­basert, sier sjeføkonom Terje Strøm i Nyanalyse.

Så hvordan har det gått med Stavanger-regionen sammenlign­et med andre storbyregi­oner?

– Det som er bra, er den store graden av nyetableri­nger. Der er Stavanger-regionen norgesmest­er. Men det generer ikke nok jobber når de store selskapene nedbemanne­r så mye som vi ser de har gjort, sier Strøm.

Med Stavanger-regionen menes Sandnes, Stavanger, Hå,Klepp, Time, Gjesdal, Sola, Randaberg, Forsand, Strand, Finnøy, Rennesøy og Kvitsøy.

Nyanalyse har sett på ulike arbeidsmar­kedstall og utviklet en egen «big data-database» for norsk naeringsli­v. Så langt viser tallene blant annet:

y Det var høyest vekst i nyetableri­nger (cirka 13 prosent) og tilhørende ansatte (cirka 15 prosent) i Stavanger-regionen fra 2015 til 2016. Det tilsvarer 2.000 nye jobber på disse to årene isolert sett.

Trondheim ligger rett bak

(12 prosent flere nye foretak), men med langt svakere jobbutvikl­ing (-38,4 prosent). Nyetableri­nger som overlever femårsdage­n, ligger på drøyt 28 prosent for Stavanger-regionen historisk sett. Landssnitt­et er på 27 prosent.

Og det siste er interessan­t.

SSB «overlevels­esindeks» viser hvor stor del av nyetableri­ngen som historisk sett overlever femårsdage­n, Strøm kaller det «dødens dal»,

– Rogaland ligger historisk på topp for aksjeselsk­aper med ansatte, hvor over 80 prosent av bedriftene overlever tre år. Hvis trenden holder seg, så skal det komme tusenvis av nye jobber de neste par årene, sier Strøm

Siden 2014 har oljekrisen rystet naeringsli­vet på Vestlandet med sviktende arbeidsmar­ked og flere langtidsle­dige ingeniører. For naeringsli­vet ellers i landet, og rundt Oslo, har situasjone­n vaert en annen.

– Arbeidsmar­kedet og veksten i boligmarke­det har vaert stor. Vi har en todelt økonomi i landet. Oljenedtur­en i 2014-2016 gjaldt spesielt Vestlandet, sier Strøm.

Flytter til Oslo

– Ser vi en sentralise­ring av arbeidspla­sser? Har de store selskapene gått konkurs, sagt opp folk og blitt mindre eller fusjonert/flyttet ansatte til Oslo?

– Det er vanskelig å si. Men det er tydelig at mange selskaper har snudd seg bort fra olje og gass. Ta for eksempel verftet i Ulsteinvik som nå skal bygge luksusskip spesielt beregnet på cruise i nordområde­ne. De baserer seg på offshoreko­mpetanse, men innretter seg etter etterspørs­elen i bransjen, sier Strøm.

Men foretak med faerre enn 100 ansatte vokser, også i region Vest, viser tallene. y Den største veksten for region Vest har kommet i bedrifter med 10-20 ansatte (10 prosent flere) og ca 3900 nye jobber. y Seks bedrifter med over 100 ansatte har forsvunnet (eller nedbemanne­t), slik at det trekker ned for region Vest (-6726).

De siste tallene fra Nav viser at arbeidsled­igheten er på vei nedover, nasjonalt og på Vestlandet. I oktober var det registrert 66.000 helt arbeidsled­ige hos Nav, en nedgang på 11.800 sammenlikn­et med oktober i fjor. Andelen helt ledige er nå på 2,4 prosent av arbeidssty­rken, ned fra 2,8 prosent i oktober i fjor.

I tillegg har oljeprisen steget til over 60 dollar per fat, opp mot 65 dollar siste uke.

Det er vanskelig å følge strømmene av sysselsatt­e i statistikk­en.

–Men det er ikke unaturlig at virksomhet­er flytter etter der hvor markedene er gode. Innen bygg og bolig er det mange ansatte og arbeidsinn­vandrere som har fått jobb i Oslo, mens en har hatt et par år med betydelig nedgang i Stavanger-regionen.

Det er ikke uvventet, mener han, etter en så sterk regional krise som Vestlands-regioene har vaert gjennom. Så tar det gjerne litt tid å bygge seg opp igjen.

– Oppsiden er at bedrifter som overlever femårsdage­n i Stavanger, i gjennomsni­tt har fem ganger så mange ansatte som året de startet opp. Det er høyere enn i de fleste andre byer i Norge, sier Strøm.

Rogaland ligger historisk på topp for aksjeselsk­aper med ansatte, hvor over 80 prosent av bedriftene overlever tre år. Hvis trenden holder seg, så skal det komme tusenvis av nye jobber de neste par årene.

Terje Strøm, sjeføkonom i Nyanalyse

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway